Stare de “razboi” in Grecia

, , ,
 

Grecia, amenintata de noi proteste violente

Grecia, amenintata de noi proteste violente

Ciocniri intre fortele de politie si soferii de camion, aflati in greva de trei zile si care au ignorat ordinul dat de guvernul de la Atena de a inceta protestele, au avut loc saptamana aceasta, in Grecia. Intr-o confruntare in fata ministerului elen al transporturilor, manifestantii au aruncat cu sticle in fortele de politie, care au ripostat cu gaze lacrimogene, scrie presa regionala, preluata de agentia KARADENIZ PRESS.
Greva soferilor, prin care acestia se opun planurilor guvernului de a deschide competitiei sectorul transportatorilor, a paralizat cea mai mare parte din Grecia si a dus la inchiderea benzinariilor, care nu au mai fost alimentate cu combustibili. Acolo unde statiile de benzina au mai ramas deschise pentru public, s-au format cozi interminabile.
Guvernul elen a recurs la un regulament pentru situatii de urgenta, aplicabil doar in caz de razboi sau dezastru natural, pentru a-i obliga pe soferii protestatari sa se intoarca la serviciu. Astfel, s-a decis rechizitionarea camioanelor si cisternelor de la transportatorii grevisti, iar soferii care nu revin la lucru risca inchisoarea.
Transportatorii liber-profesionisti contractori publici raman neclintiti in hotararea lor de a continua greva, inceputa luni, pana cand guvernul le va satisface toate revendicarile. Grevistii au cerut ca noul proiect de lege cu privire la acordarea libera a licentelor, dupa ce legea in vigoare, promulgata cu 35 de ani in urma, restrictiona acest demers, sa nu fie depus la sfarsitul lunii august. De asemenea, transportatorii revendica despagubirile la cota valorii actuale a licentelor, in medie de 150.000 de euro, si garantarea drepturilor la pensie.
Premierul spune ca ”greva a cauzat perturbari grave in viata economica si sociala a tarii, periclitand grav domeniul sanatatii publice, prin lipsa de aprovizionare corespunzatoare a cetatenilor cu combustibil, hrana si medicamente si ameninta intreruperea functionarii normale a tuturor insitutiilor si, prin extensie, ameninta ordinea publica”. Cei mai afectati sunt, in primul rand, consumatorii, care se confrunta cu cozi interminabile la benzinarii, si turistii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *