Porţiunea de platoul continental din Marea Neagră aflată în dispută între România şi Bulgaria este situată într-o zonă prin care este proiectată trecerea conductei Southstream.
Proiectul Southstream vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria, prin Marea Neagră, şi, mai departe către Grecia, Italia şi Austria. De asemenea, în cazul soluţionării favorabile României a litigiului, s-ar asigura peste 50 de metri lineari comuni cu platoul continental al Turciei, ceea ce ar constitui un avantaj prin crearea unei conexiuni directe cu Turcia în cazul în care proiectul Nabucco ar fi finalizat, au declarat pentru Mediafax, surse diplomatice. Potrivit aceloraşi surse, Bulgaria ar fi început deja discuţii cu Exxon referitoare la zona în litigiu.
Sursele citate au mai declarat că porţiunea respectivă, care de fapt ar avea aproximativ 300 de kilometri pătraţi, nu este singura chestiune legată de frontiera cu Bulgaria, în opinia Bucureştiului. Astfel, România ia în calcul deschiderea de discuţii cu Bulgaria pentru recalcularea frontierei de pe Dunăre, care conform regulilor, este trasată pe mijlocul firului de apă. Rediscutarea ei ar fi necesară, susţin sursele citate, în contextul erodării naturale a malului bulgăresc. Avantajul ar fi, în acest caz, faptul că pe porţiunea românească ar intra mai multe insule de pe fluviu.
Reacţia Bulgariei
Delimitarea zonelor maritime nu este o problemă în relaţiile dintre Bulgaria şi România, se precizează într-o luare poziţie transmisă de purtătorul de cuvânt al Ministerului bulgar al Afacerilor Externe, Vesela Cerneva. Bulgaria şi România poartă negocieri pentru delimitarea zonelor din Marea Neagră de mai bine de 20 ani. Ultima rundă de negocieri (cea de a 17-a) a avut loc la Sofia în decembrie 2011, iar următoarea va avea loc la Bucureşti în acest an, notează dna Cerneva, citată de Agerpres. Negocierile au loc într-o atmosferă de prietenie şi în contextul voinţei celor două ţări, astfel încât diferendul să fie rezolvat prin semnarea unui acord bilateral. Subiectul nu reprezintă nicio problemă în relaţiile bilaterale, care sunt de parteneriat, de bună vecinătate şi în spiritul apartenenţei noastre la Uniunea Europeană, subliniază oficialul.
Ministrul român al afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi seara, într-o emisiune la Digi 24, că „există o zonă în litigiu” între România şi Bulgaria în ceea ce priveşte frontiera de stat. „Există o zonă în litigiu (cu Bulgaria – n.r.) în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state. Este drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, cu interese comune pe foarte multe domenii, nu văd de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate”, a spus Cristian Diaconescu. El a susţinut că acest subiect există de mult timp şi a subliniat că România nu a intrat „într-o etapă revendicativă”.
0 Comentarii