Siria escaladeaza conflictul diplomatic cu Ankara

, , ,
 

Aviatia militara turca, pregatita sa atace Siria?

Avionul de vânătoare turc dat dispărut vineri în largul coastelor siriene a fost doborât de Siria, au confirmat într-un comunicat serviciile premierului turc Recep Tayyip Erdogan după o reuniune de criză la Ankara, potrivit Mediafax. Dezvaluirile vin pe fondul zvonurilor privind iminenta unor dezertari masive a unor cadre militare din fortele aeriene siriene loiale actualului guvern. Drept raspuns, autoritatile de la Damasc au ordonat doborarea oricarui avion militar sau civil care se deplaseaza fara autorizatie in spatiul aerian sirian.

Raspuns diplomatic

„După evaluarea datelor colectate de instituţiile implicate şi a informaţiilor obţinute în cadrul operaţiunilor de căutare şi salvare, am înţeles că avionul nostru a fost doborât de Siria”, se arata in comunicatul de presa al guvernului turc. „Operaţiunile de căutare şi salvare continuă pentru cei doi piloţi”, adaugă documentul. „Turcia îşi va face cunoscută poziţia definitivă şi va lua cu hotărîre măsurile care se impun când se va face lumină în acest incident”, a continuat acesta.

Tinta neidentificata

Aparatul a dispărut de pe radarele turceşti la 11:58 deasupra mării la sud-vest de provincia turcă Hatay (sud) situată la frontiera cu Siria, conform Statului major al armatei turce. „Am confirmat că ţinta /tirului sirian/ a fost un avion militar turc, care a fost lovit direct după ce a intrat în spaţiul aerian sirian. El s-a prăbuşit în mare în apele teritoriale siriene la aproximativ 10 km de coastele provinciei Latakia”, a declarat în timpul serii un purtătorul de cuvânt al armatei siriene, care a solicitat anonimatul, potrivit Agerpres. Sursa citata a mai adăugat că radarele siriene au detectat vineri în jurul orei 11.40 /08.40/ o „ţintă neidentificată” ce a pătruns în spaţiul aerian sirian cu mare viteză şi la joasă altitudine. Apărarea antiaeriană a primit atunci ordinul să deschidă focul, a adăugat el, citat de mass-media.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.