Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa, CFE, va fi din nou aplicat daca se renunta la desfasurarea scutului american antiracheta la frontierele Rusiei, a spus luni Dmitri Rogozin, informeaza RIA Novosti. „Pentru a resuscita procesul de control asupra fortelor conventionale in Europa, printre „fortele substantiale” ar trebui clasate nu numai elementele de aparare antiracheta desfasurate la sol, dar si platformele antiaeriene din mari si dronele”, a explicat el. Tratatul CFE a fost semnat in 1990 de cele 16 tari NATO si sase membre ale Pactului de la Varsovia si a intrat in vigoare in 1992. Tratatul stabileste plafoane egale pentru fiecare dintre blocurile foste rivale in domeniul a cinci categorii de armamente conventionale – tancuri, vehicule armate, artilerie, elicoptere de asalt, avioane de lupta. Tratatul CFE a jucat un rol crucial in stabilizarea regiunii dupa destramarea Uniunii Sovietice si a blocului comunist din Europa de Est.
Document amibuguu
Cu timpul, documentul a devenit irelevant si depasit din cauza modificarilor din domeniul militar si ale mediului politic. Textul a fost actualizat in 1999, la Istanbul, dar statele membre NATO au refuzat ratificarea lui invocand mentinerea trupelor ruse in Georgia si Transnistria. Rusia a impus un moratoriu unilateral Tratatului CFE in decembrie 2007 sub pretextul ingrijorarii legate de expansiunea spre est a NATO, al scutului american antiracheta din Europa si al refuzului membrilor NATO de a ratifica documentul. Moscova a spus ca isi va relua participarea la CFE, daca NATO ratifica tratatul modificat. Purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Victoria Nuland, a declarat saptamana trecuta ca Washingtonul a anuntat ca isi limiteaza cooperarea cu Rusia si va inceta sa se mai achite de unele obligatii ce ii reveneau in virtutea prevederilor CFE.
Dosarul afgan, in pericol
Cu numai Tratatul CFE este pus in discutie de Rusia, ci si cooperarea in Afganistan. Rusia ar putea renunta la cooperarea cu NATO in privinta Afganistanului, daca Alianta continua cu planurile legate de scutul antiracheta, a declarat ambasadorul rus Dmitri Rogozin. „Daca partenerii din NATO nu reactioneaza la temerile noastre legate de apararea antiracheta, va trebui sa legam aceste temeri de alte chestiuni”, a spus Rogozin, citat de Interfax. „Acestea ar putea include Afganistanul”, a subliniat el. Presa controlata de stat a spus ca scutul ar ameninta direct forta nucleara rusa de intimidare si a subliniat ca Moscova va replica prin desfasurarea de noi rachete indreptare asupra unor tinte europene. Declaratiile lui Rogozin marcheaza prima data cand un oficial rus de rang inalt pune public sub semnul intrebarii cooperarea cu NATO in dosarul afgan.
0 Comentarii