Sankt-Petersburg: Summitul UE-Rusia, cu ochii pe Siria

, , , ,
 

La Sankt-Petersburg are loc, în perioada 3-4 iunie, cel de-al 29 summit UE-Rusia, la care participă şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Astfel de întâlniri au loc regulat, o dată la şase luni de zile, şi au o tradiţie şi un protocol bine stabilit, care vor fi respectate şi de această dată.
Oficialii Uniunii Europene vor discuta luni cu Vladimir Putin în vederea luării de măsuri mai dure faţă de situaţia din Siria. UE vrea ca Rusia să facă presiuni asupra regimului de la Damasc să retragă armata din oraşele principale şi să accepte planul de pace al lui Kofi Annan. Duminică, preşedintele Bashar al-Assad a negat că forţele sale au fost implicate în masacrul din Houla. El a declarat în faţa parlamentului că de vină pentru problemele din Siria sunt puterile străine care s-au implicat în situaţia din ţară.
Printre liderii UE care participă la summit se află Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi şefa diplomaţiei europene, baronesa Catherine Ashton, transmite Tvrinfo. Duminică seara, Putin a cinat împreună cu oaspeţii săi la o vilă somptuoasă de la marginea oraşului. Liderii europeni consideră că întâlnirea este o oportunitate de a întări legăturile cu Rusia, odată cu venirea la putere a noii administraţii.
Corespondenţii occidentali de la faţa locului spun că Siria este principalul subiect de pe agenda summitului din Petersburg. De asemenea, liderii europeni vor discuta despre comerţ şi controversatul program nuclear al Iranului, iar ruşii sunt interesaţi de posibilitatea de a călători în Uniunea Europeneă fără vize. “Ruşii nu au fost tocmai cooperativi în găsirea unei soluţii politice pentru situaţia din Siria”, a declarat un oficial european. Administraţia de la Moscova insistă că nu îl protejează pe Bashar al-Assad, dar că îndepărtarea lui de la putere nu poate fi o condiţie pentru dialogul politic. Şefa diplomaţiei europene, baronesa Catherine Ashton, a declarat duminică: “Rolul Rusiei este crucial pentru succesul planului lui Kofi Annan”. Baronesa Ashton a mai declarat că Uniunea Europeană vrea să colaboreze cu Rusia pentru găsirea unei soluţii în Siria. Şefa diplomaţiei europene a vorbit duminică la telefon cu Annan şi amândoi au căzut de acord că situaţia a ajuns într-un punct critic.

Colaborarea bilaterală

Partea oficială a summitului va începe în dimineaţa zilei de 4 iunie cu o şedinţă plenară, care va fi consacrată, în totalitate, discutării problemelor cooperării bilaterale. Printre acestea se numără formarea spaţiilor comune, activitatea asupra noului tratat de bază, etc. După încheierea şedinţei plenare va urma un mic dejun de lucru, care, în mod tradiţional, este consacrat ordinii de zi internaţionale.
Se aşteaptă să fie abordate situaţiile din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Siria şi Libia, programul nuclear al Iranului şi situaţia din Peninsula Coreeană. Summitul Rusia-UE se va încheia cu o conferinţă de presă. În opinia Kremlinului, “relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană se dezvoltă foarte dinamic şi au caracterul unui parteneriat strategic”. La finalul anului 2011, schimbul comercial dintre Rusia şi UE a depăşit nivelul anterior declanşării crizei din 2008, ajungând la valoarea de 394 de miliarde de dolari. De asemenea, pentru UE, Rusia este cel de-al treilea partener comercial, după SUA şi China, cu o pondere de 9%, a declarat Uşakov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *