Rușii și transnistrienii s-au antrenat pentru trecerea Nistrului

, , , ,
 

Autoritățile separatiste de la Tiraspol, împreună cu militarii ruși, au făcut joi o serie de simulări ale unor scenarii de luptă ce au inclus trecerea Nistrului și eliminarea „teroriștilor” de pe malul drept al râului, teritoriu controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău. Într-o declarație publică recentă mai multe instituții de la Chișinău afirmau că, de facto, misiunea de pacificarea controlată de Rusia s-a transformat de-a lungul anilor în forță militară de susținere a regimului separatist de la Tiraspol.

Astfel de intimidări ale rușilor împreună cu transnistreni au avut loc și în vara trecută, cu implicarea tehnicii blindate care a forțat Nistrul. La fel ca și acum, scenariul manevrelor militare s-a desfășurat sub „amenințare teroristă” venită dinspre teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău.

Provocările din fața R. Moldova

De altfel, fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valentin Dediu, a declarat într-un interviu la Europa Liberă, că Rusia va acționa vehement după interzicerea lui Rogozin în R. Moldova și că se vor pregăti diverse scenarii și provocări din partea Moscovei via Transnistria.

Deci, eu văd o agravare a situației înăuntrul Republicii Moldova, dictată, susținută și încurajată din exterior și, în special, de Federația Rusă (…) Asta va aduce la schimbarea eșichierului politic din Republica Moldova. Eu cred că în viitorul apropiat vor apărea mai multe materiale compromițătoare, și nu numai, care vor (…) La adresa liderilor politici din Republica Moldova și, în special, a Partidului Democrat și celor de la guvernare. Așa cum a apărut și acum și a fost dezbinată clasa politică din Republica Moldova. Vor apărea mai multe. Și materiale care pot sta probă la unele dosare penale, care vor fi transmise prin anumite persoane din anturajul Partidului Socialiștilor. Scopul principal este ca alegerile din anul viitor să fie câștigate de către un partid pro-rus și puterea în Republica Moldova – prezidențială, legislativă și executivă – să aparțină acestor forțe care vor asculta ce va spune Moscova”, a declarat Dediu. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.