Rusii cred ca Ceceniei i-ar sta mai bine ca tara indepedenta, decat in componenta Federatiei Ruse

, , , , , ,
 
Liderul gherilelor cecene, Doku Umarov

Liderul gherilelor cecene, Doku Umarov

Parerea rusilor despre ceceni s-a schimbat iar marea lor majoritate nu se opune daca aceasta mica republica caucaziana ar iesi din componenta Federatiei Ruse. Daca in 2005, 23% dintre rusi spuneau ca Cecenia trebuie impiedicata sa iasa din componenta Federatiei Ruse „prin orice mijloace, inclusiv prin cele militare”, procentul acestora a scazut in prezent la numai 10%, relateaza Europa Libera, care citeaza un sondaj de opinie al centrului sociologic independent Levada. Rezultatele arata ca aproape jumatate dintre rusi nu ar avea nimic impotriva ca Cecenia sa iasa din Federasia Rusa. Potrivit cercetatorilor de la Centrul Levada, acest lucru s-ar explica prin nemultumirea populatiei fata de politica Kremlinului in Caucazul de Nord. Fiecare al doilea cetatean al Federatiei Ruse spune ca nu s-ar opune ca Cecenia sa devina un stat independent, iar un sfert dintre cei chestionati, 24%, spun ca ar fi chiar bucurosi daca Cecenia nu ar mai face parte din Federatia Rusa. In 2009 numai 14% dintre rusi rezonau cu aceasta idee. Pe 27% dintre rusi chestiunea ii lasa indiferenti, ei spunand ca ceea ce se intimpla in Cecenia nu ii impresioneaza si nu ii intereseaza. In 1998 numai 11% impartaseau acest punct de vedere.

Schimbare de perceptie

„Ceea ce vedem acum este ca escaladarea situatiei din al doilea razboi ruso-cecen i-a facut pe multi rusi sa creada ca Cecenia nu mai poate sa fie mentinuta in cadrul Federatiei. Si daca vom combina raspunsurile, vom vedea ca jumatate din populatie este gata sa lase Cecenia sa se desprinda de Rusia. Asta arata rezultatele negative ale politicii lui Vladimir Putin in Caucazul de Nord”, este de parere sociologul rus Lev Gudkov de la Centrul Levada. In studiul publicat luni de centrul Levada se arata ca a scazut simtitor sprijinul rusilor pentru actiuni militare impotriva Ceceniei. Astfel, in 2005, 23% dintre rusi spuneau ca Cecenia trebuie impiedicata sa iasa din componenta Federatiei ruse „prin orice mijloace, inclusiv prin cele militare”. Acum numai 10% dintre respondenti mai cred asta. Intrebati cum ar caracteriza situatia actuala din Cecenia, 72%  dintre rusi o definesc drept „tensionata” si „exploziva”, in timp ce 52% spun ca amenintarea terorista dinstre Caucazul de Nord nu a scazut in ultimii zece ani. Popularitatea lui Putin a crescut in 1999 cind a inceput al doilea razboi ruso-cecen si el a preluat puterea la Kremlin. Apoi, Moscova l-a instalat la Groznii pe liderul autoritar Ramzan Kadirov, un fost rebel si fiul fostului presedinte cecen Ahmad Kadirov, care conduce republica cu o mina de fier.

Amenintari continue pentru JO de la Soci

In paralel cu acest sondaj al centrului Levada, liderul islamistilor din Caucazul rus Doku Umarov, inamicul numarul unu al Kremlinului, a facut apel miercuri la atacuri impotriva Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014, intr-o inregistrare video. Autoritatile ruse „vor organizarea Jocurilor Olimpice peste osemintele a numerosi musulmani ingropati pe pamanturile noastre, de-a lungul Marii Negre. Trebuie sa impiedicam acest lucru prin toate mijloacele”, a declarat Doku Umarov in aceasta inregistrare video publicata pe site-ul kavkazcenter.com. in mesajul filmat intr-o padure, Doku Umarov ii indeamna pe rebelii islamisti „din intreaga Rusie, sa depuna toate eforturile pentru a face sa esueze desfasurarea acestor acestor dansuri satanice pe pamanturile noastre si pe osemintele stramosilor nostri”. Este prima daca cand liderul islamistilor din Caucaz ameninta sa comita atacuri impotriva JO de iarna de la Soci, din februarie 2014. Umarov a revendicat in ultimii ani numeroase atacuri in Rusia soldate cu morti, inclusiv un atentat la aeroportul Domodedovo (37 de morti) si cele de la metroul din Moscova, in 2010 (40 de morti). Doku Umarov este liderul „Emiratului Caucazului”, o miscare islamista clandestina aparuta in timpul celor doua razboaie de independenta din Cecenia si care se afla pe lista organzatiilor teroriste a Statelor Unite. Autoritatile din Rusia au anuntat in 2012 ca au anihilat un grup al lui Doku Umarov, care pregatea atacuri teroriste in Soci, inainte si in timpul Jocurilor Olimpice din 2014. Jocurile Olimpice de la Soci reprezinta un eveniment foarte important pentru presedintele rus Vladimir Putin, care s-a folosit de intreaga sa influenta pentru a obtine organizarea acestora. Soci, situat intre munti si Marea Neagra, se afla in vecinatatea zonei rusesti a Cauzazului, regiune instabila din sudul Rusiei, unde aproape zilnic au loc atacuri ale rebelilor islamisti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.