Rusia vrea să ajute PSRM și pe Igor Dodon, în cazul embargoului impus de Kiev pentru produsele alimentare care ar trebui să ajungă în Transnistria

, , , , ,
 

Decizia recentă a autoritățile ucrainene de a interzice tranzitul produselor alimentare destinate regiunii transnistrene a determinat o reacție virulentă din partea Moscovei. Rusia vrea ca dosarul transnistrean, implicit aceste probleme, să fie rezolvate de către președintele prorus al R. Moldova, Igor Dodon, cu sprijinul PSRM-ul, partid ce ar putea succede la guvernare în R. Moldova, în 2018. Într-un interviu pentru cotidianul Izvestia, președintele comisiei pentru CSI din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Kalașnikov, a declarat că Rusia se va implica în acest dosar și nu va privi în calitate de spectator instituirea unui control comun pe segmentul transnistrean al graniței moldo-ucrainene.

În argumentația lui Kalașnikov stă teză potrivit căreia, în regiunea transnistreană, există 200.000 de cetățeni ruși, pe care acesta îi numește „conaționali” și spune că Rusia nu va sta cu mâinile în sân. De altfel, noua doctrină militară a Rusiei autorizează intervenții militare externe, acolo unde există cetățeni ruși ce ar avea nevoie de ajutor dn partea Moscovei. „Noi (rușii -n.r.) suntem obligați să intervenim. La nivel parlamentar noi am pregătit o masă rotundă despre „Factorul ucrainean și influența acestuia asupra situației din Transnistria”, unde împreună cu colegii din Transnistria vom discuta problema punctelor de trecere”, spune Leonid Kalașnikov.

Moscova face deja calculele electorale necesare

Oficialul rus mai spune că autoritățile de la Kiev ar bloca canalele comerciale pe care le foloseau transnistrenii și nu ar fi interesate să rezolve problema pe cale pașnică. „Dacă partidul lui Dodon va acumula majoritatea la alegerile parlamentare de anul viitor, președintele Republicii Moldova va soluționa problema cu Transnistria. Acum trebuie să-i ajutăm pe Dodon și Vadim Krasnoselski (liderul administrației separatiste de la Tiraspol – n.red.), ceea ce noi în parlament încercăm să facem”, a adăugat oficialul de la Moscova.

Publicația rusă amintită mai scrie că, în cazul concretizării măsurilor gândite de Kiev și Chișinău speranțele transnistrenilor sunt legate de reluarea negocierilor în formatul 5+2, deoarece Rusia îI va putea determina pe ceilalți participanți rezolve problemele existente.

Tiraspolul denunță o blocadă economică

Presa de la Tiraspol a scris, duminică, că Ucraina a interzis tranzitul produselor alimentare destinate regiunii transnistrene. Astfel, Responsabilul de agricultură din cadrul executivului regiunii separatiste, Eftimi Kovali, spune că Tiraspolul a fost informat printr-o scrisoare de Serviciul fitosanitar și veterinar al Ucrainei că produsele alimentare vor putea fi importate doar în baza unei coordonări prealabile cu Agenția pentru securitatea alimentelor a Republicii Moldova. „Având în vedere dependența noastră de furnizorii externi de produse alimentare problema este una foarte serioasă”, a spus Eftimi Kovali, precizând că interdicția ar putea viza inclusiv mărfurile alimentare produse în Ucraina, relatează novostipmr.com.

Declarațiile acestuia vin pe fundalul în care Chișinăul și Kievului au decis instituirea unui control comun la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan, de pe segmentul transnistrean al frontierei. Aceștia au argumentat prin faptul că se dorește stoparea fenomenului de contrabandă cu această regiune, iar Tiraspolul invocă pierderi economice mari pentru regiunea separatistă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *