Rusia şantajează Ucraina cu proiectul „South Stream”

de | nov. 20, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, Razboi energetic, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Concernul rus Gazprom a obţinut toate aprobările pentru construirea conductei de gaz „South Stream”, din Rusia către Europa, pe sub Marea Neagră, decizia finală aparţinând Bulgariei, care a semnat, joi, 15 noiembrie, protocolul de investiţii pentru construirea conductei pe teritoriul său, titrează publicaţia ucraineană Glavred.
South Stream

Conducta South Stream ingrijoreaza Ucraina

Concernul rus Gazprom a obţinut toate aprobările pentru construirea conductei de gaz „South Stream”, din Rusia către Europa, pe sub Marea Neagră, decizia finală aparţinând Bulgariei, care a semnat, joi, 15 noiembrie, protocolul de investiţii pentru construirea conductei pe teritoriul său, titrează publicaţia ucraineană Glavred.  Publicația mai precizează că Bulgaria a obţinut astfel o reducere de 20% la preţul gazelor livrate de Gazprom şi eliminarea intermediarilor. Experţii ucraineni susţin că, prin construirea acestei conducte, Rusia împinge Ucraina să devină tot mai puţin dependentă de gazul rusesc. Potrivit directorului Institutului de Strategii Energetice din Kiev, Dmitri Marunici, având în vedere reducerea consumului de gaz în ţările Uniunii Europene, perspectivele de umplere a conductei rămân foarte vagi. „La ora actuală, nu există cerere în acest sens şi, de fapt, conducta South Stream este construită ca un instrument de șantaj a Ucrainei, cu scopul de obţine concesii favorabile pentru Gazprom”, consideră expertul. Potrivit lui Marunici, în această situaţie, este important ca Ucraina să reducă consumul de gaze ruseşti. „Rusia este mult mai dependentă de noi, decât suntem noi de Rusia. Dacă tranzitul de gaze prin Ucraina este sistat în totalitate, noi pierdem 2,4 miliarde de dolari pe an, însă, dacă partea ucraineană renunţă la gazul rusesc, Gazprom va pierde 11,8 miliarde de dolari”, a explicat expertul ucrainean.
În acelaşi timp, un membru al comisiei parlamentare ucrainene pentru energie, Aleksandr Gudima, susţine că Gazprom nu poate renunţa complet la tranzitul de gaz prin Ucraina. „Ucraina poate compensa volumul pierdut cu tranzitul de gaze din Asia Centrală, în cazul în care vor fi construite conductele Trans-Anatolia sau Nabucco”, a declarat parlamentarul ucrainean.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *