Rusia reia certurile cu Romania pentru Republica Moldova

, , , , , ,
 
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat, miercuri, pe contul sau de Facebook, ca Romania are de gand sa anexeze Republica Moldova si sprijinul pentru accederea in UE a acestei este doar un pretext. „«Calul Traian» (Traian Basescu) a pregatit pentru Republica Moldova doua etape: initial, «integrarea in Uniunea Europeana», apoi Anschlussul (anexarea) ei de catre Romania”, a scris Rogozin, citat de Karadeniz Press. In cursul intalnirii pe care a avut-o, luni, cu presedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman, Basescu si-a exprimat ingrijorarea ca Republica Moldova ar putea repeta scenariul armean, in contextul in care Guvernul de la Erevan a preferat in ultimul moment sa semneze acorduri cu Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, desi existau premisele integrarii europene. „Aveti misiunea patriotica de a ramane la putere in 2014-2015 pentru a ratifica acordurile (europene – n.red.), astfel incat acestea sa nu ramana simple povesti”, i-a transmis Basescu lui Corman, membru al Partidului Democrat din R.Moldova. De asemenea, Camera Deputatilor din Romania a adoptat, luni, o declaratie privind sustinerea Republicii Moldova in eforturile de aderare la UE. In replica, presedintele Basescu a declarat miercuri Romania nu si-a declarat niciodata intentia de a anexa o tara. Presedintele Romaniei a fost intrebat in cadrul conferintei de presa comune cu presedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, cum comenteaza afirmatia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, potrivit careia: „«Calul Traian» (Traian Basescu) a pregatit pentru Republica Moldova doua etape: initial, «integrarea in Uniunea Europeana», apoi Anschlussul (anexarea) ei de catre Romania”. Traian Basescu a raspuns: „Sa dea Dumnezeu sa reusim cu integrarea Moldovei in Uniunea Europeana”. seful statului a mentionat ca Romania nu si-a declarat niciodata intentia de a anexa o tara. „Batalia noastra este pentru integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, pentru ca atunci aproape nu vom mai avea frontiere. Vom fi cetateni europeni, si noi, si cetatenii Republicii Moldova. Vom vorbi aceeasi limba, vom avea mai mult sau mai putin aceleasi obiective, vom avea aceeasi istorie in interiorul Uniunii Europene”, a adaugat seful statului roman.

Liderul Estoniei denunta anexarile Uniunii Sovietice

Presedintele Traian Basescu a aratat ca declaratii de acest tip ale demnitarului rus sunt „frecvente”. „El cum se trezeste face o declaratie la adresa Romaniei, dupa care banuiesc ca isi bea ceaiul. Sau, ma rog, ceva”, a mai spus Basescu. seful statului a tinut sa precizeze ca Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut independenta Republicii Moldova. „Asta trebuie subliniat, vizavi de declaratiile faimosului demnitar rus”, a aratat Traian Basescu. La randul sau, presedintele Estoniei a afirmat ca singura anexare despre care stie a fost cea a Estoniei, Letoniei si Lituaniei, si a Basarabiei. „Acestea au fost cazuri de anexare. (…) Ceea ce este ciudat este ca nu au recunoscut ca au anexat asa ceva, insa acestea sunt cazurile pe care le stiu eu”, a mai spus presedintele Estoniei. Toomas Hendrik Ilves a mai aratat ca in Republica Moldova „este in mod clar o situatie dificila”, moldovenii fiind „presati foarte tare cu tot felul de boicoturi si amenintarile domnului Rogozin, care a spus sa aiba grija cu inghetul”. „Desigur, nu este o parte a unui discurs civilizat, european, din timpurile noastre”, a mai aratat presedintele Estoniei, apreciind ca Romania si Estonia sunt doi dintre cei mai buni aliati ai Republicii Moldova. Presedintele Estoniei a mai afirmat ca Romania este expertul in ceea ce priveste Republica Moldova si a aratat ca Estonia a investit mult in aceasta tara, nu doar din punct de vedere economic, dar si politic, in reteaua IT, sau in guvernarea electronica.

Vize mai facile pentru rusi, decat pentru moldoveni si ucraineni

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu presedintele Estoniei, ca este esential ca cetatenii Republicii Moldova sa poata circula liber in Uniunea Europeana si ca nu este permis ca pentru rusi sa fie mai usor sa obtina o viza decat pentru moldoveni sau ucraineni. Seful statului a aratat ca l-a informat pe presedintele Estoniei cu privire la obiectivele Romaniei legate de Republica Moldova, care constau in interconectarea retelei de energie electrica si interconectarea sistemului de gaze naturale al Romaniei la Republica Moldova, pentru a da acestei tari „posibilitatea de aprovizionare din surse diferite, fie ca vorbim de energie electrica sau de gaze”. Seful statului a mai spus ca, in privinta Republicii Moldova, importante sunt cele doua acorduri care vor fi parafate la Vilnius, acordul de asociere la UE si cel de liber schimb. „Este esential ca cetatenii Republicii Moldova sa poata circula liber in Uniunea Europeana”, a afirmat presedintele Traian Basescu. seful statului a adaugat ca „nu este permis ca pentru rusi sa fie mai usor sa obtina o viza pe Uniunea Europeana, decat pentru moldoveni sau ucraineni”. „Am multumit pentru sprijinul consecvent al Estoniei pentru atragerea tarilor din Parteneriatul Estic inspre Uniunea Europeana”, a mai declarat seful statului, adaugand ca o concluzie la care s-a ajuns a fost aceea ca „o integrare viitoare a Ucrainei ar fi una dintre marile victorii ale UE, dar integrarea Moldovei ar fi una din marile victorii ale Romaniei si ale tarilor din regiune, inclusiv din tarile baltice”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *