Romanii din Ucraina, miza strategica pentru Partidul Regiunilor in alegerile parlamentare

, , , , , ,
 

Ion Popescu, singurul reprezentant al etnicilor romani in Rada Suprema de la Kiev

Uniunea interregională Comunitatea românească din Ucraina îşi anunţă susţinerea pentru Partidul Regiunilor şi candidaţii săi la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 28 octombrie 2012, se arată într-un comunicat al Partidului Regiunilor, din care face parte şi preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici. Potrivit comunicatului, care a fost remis mass-media, Uniunea interregională constată că, pe baza acordului de parteneriat din 2009 dintre candidatul la preşedinţie Viktor Ianukovici şi Comunitatea românească din Ucraina, privind cooperarea şi sprijinul reciproc în timpul alegerilor prezidenţiale, parlamentare şi locale, părţile şi-au îndeplinit în mod clar obligaţiile. Comunitatea românească din Ucraina notează faptul că asigurarea efectivă a drepturilor minorităţilor naţionale, în special în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne în domeniul educaţiei, este o dovadă a îndeplinirii obligaţiilor de către Partidul Regiunilor.

Decizie logica

„Decizia celor mai numeroase organizaţii ale minorităţilor naţionale de a sprijini Partidul Regiunilor este absolut logică şi prudentă. Prin urmare, la alegerile parlamentare din 2012, Partidul Regiunilor a inclus în lista sa electorală reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Ucraina, în special, pe domnul Ion Popescu, preşedinte al Uniunii interregionale Comunitatea românească din Ucraina şi vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei”, se arată în comunicatul partidului.
„Prin urmare, din dorinţa de a contribui la modernizarea economiei Ucrainei, la adoptarea unor standarde înalte în sfera socială şi dezvoltarea identităţii naţionale şi culturale a tuturor minorităţilor, a drepturilor, libertăţilor şi statului de drept, care corespund aspiraţiilor de integrare europeană ale ţării, Uniunea interregională Comunitatea românească din Ucraina face apel la alegători ca, la scrutinul parlamentar din 28 octombrie 2012, să sprijine Partidul Regiunilor şi candidaţii săi”, se precizează într-un comunicat al Senatului Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucraina, fosta republica unionala sovietica unde conflictul identitar moldo-roman afecteaza peste 500 de mii de persoane.
Amintim că etnicul român Ion Popescu, originar din regiunea Cernăuți, se regăsește în lista electorală a Partidului Regiunilor cu numărul 73. Anterior, în cazul celorlalte două mandate de deputat în Rada Supremă, Ion Popescu a fost ales în circumscripția din Cernăuți.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *