Romania si China sporesc colaborarea militara

de | nov. 12, 2010 | Asia Centrală, Info Militar, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un pluton de militari din Fortele Terestre Romane participa, in perioada 4 - 13 noiembrie, la exercitiul de instruire in comun romano-chinez "Friendship Action 2010", care se desfasoara in localitatea Kunming, provincia Yunnan, din Republica Populara Chineza, relateaza surse militare oficiale de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Vanatorii de munte, avangarda diplomatiei militare romanesti

Vanatorii de munte, avangarda diplomatiei militare romanesti

Un pluton de militari din Fortele Terestre Romane participa, in perioada 4 – 13 noiembrie, la exercitiul de instruire in comun romano-chinez „Friendship Action 2010”, care se desfasoara in localitatea Kunming, provincia Yunnan, din Republica Populara Chineza, relateaza surse militare oficiale de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Plutonul romanesc, format din 25 de militari din cadrul Batalionului 26 Vanatori de Munte de la Brad, si un pluton de militari din compunerea structurilor de vanatori de munte ale armatei chineze vor exersa proceduri specifice actiunilor militare in teren muntos, anunta MApN. Tematica programului de instruire cuprinde tehnici de alpinism, proceduri de cautare, salvare si evacuare a ranitilor din zone de mare altitudine, trageri cu armamentul din dotarea militarilor chinezi si exercitii tactice in teren muntos-impadurit. Antrenamentele comune planificate in cadrul exercitiului contribuie la pregatirea militarilor pentru desfasurarea operatiilor militare pe timp de vara-iarna in zone de mare altitudine, cu clima extrema. Exercitiul romano-chinez „Friendship Action” se afla la a doua editie, prima desfasurandu-se in anul 2009, in Romania, la Brad. Acesta se inscrie in seria schimburilor de experienta efectuate in comun de vanatorii de munte romani cu structuri alpine din alte state.In data de 14 septembrie 2009, la sediul Batalionului 26 Vanatori de Munte din localitatea Brad, judetul Hunedoara, s-a desfasurat ceremonia de deschidere a exercitiului de instruire in comun romano-chinez „Friendship Action 2009”. Activitatea s-a desfasurat pe parcursul a aproximativ doua saptamani, timp in care un pluton de militari chinezi, din compunerea unei brigazi de vanatori de munte, a exersat, alaturi de o subunitate din cadrul Batalionului 26 Vanatori de Munte, proceduri specifice actiunilor militare in teren muntos. Tematica programului de instruire a cuprins trageri cu armamentul din dotare, exercitii tactice in teren muntos-impadurit si instructie alpina. La ceremonia de deschidere a exercitiului au participat generalul de brigada Vasile Barea, comandantul Brigazii 61 Vanatori de Munte, atasatul militar al Republicii Populare Chineze in Romania, colonelul superior Zhu Guanqing, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor publice locale. Cele doua parti au evidentiat legaturile de prietenie si respect reciproc consolidate in cei 60 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Republica Populara Chineza.

Ministrul Apararii, in vizita in China

In cadrul vizitei oficiale in Republica Populara Chineza, ministrul Apararii nationale, Gabriel Oprea, s-a intalnit joi, 11 noiembrie, la Beijing, cu omologul sau chinez, Liang Guanglie. Cei doi ministri au discutat despre cooperarea militara bilaterala, identificand modalitati de consolidare a relatiilor de colaborare dintre cele doua armate in domeniul instruirii in comun a trupelor si la nivelul dialogului politico-militar pe probleme ce vizeaza evolutiile mediului international de securitate. Ministrul roman a evidentiat contributia partii chineze la intarirea legaturilor dintre Romania si R.P. Chineza, in special in dezvoltarea relatiilor militare, concretizate in realizarea majoritatii activitatilor prevazute in planul bilateral de cooperare. „Prietenia de durata dintre tarile noastre, materializata in colaborarea in domeniile politic, economic, cultural si stiintific, precum si mecanismele de cooperare bilaterala dintre cele doua armate ne dau garantia ca putem actiona impreuna pentru transformarea armatelor noastre, pentru a gasi solutii adecvate provocarilor lumii contemporane si a contribui, astfel, la securitatea globala”, a aratat ministrul Oprea. Trecand in revista aspectele practice ale cooperarii militare bilaterale, ministrul roman al apararii si-a exprimat aprecierea pentru infiintarea, la Bucuresti, a laboratorului de invatare a limbii chineze, primul de acest fel din Europa, urmare a donatiei facute de partenerul chinez si intentia de transformare a acestuia, in viitor, intr-un Centru Regional. Desfasurarea in comun a exercitiilor la nivelul unor subunitati din Fortele Terestre, extinderea colaborarii dintre institutele militare de studii strategice, precum si continuarea schimburilor de experienta pe tema evolutiilor din mediul international de securitate, au fost unele din domeniile identificate de cei doi ministri pentru intarirea relatiilor militare romano-chineze.In cadrul convorbirilor, ministrul roman al apararii a reliefat experienta Armatei Romaniei in teatrul de operatii din Afganistan, aratand ca participarea la misiunea ISAF din aceasta tara reprezinta, in pofida constrangerilor financiare, prioritatea noastra operationala.

Satisfactie chineza

Ministrul Liang Guanglie si-a exprimat, la randul sau, satisfactia cu privire la evolutia relatiilor politico-militare dintre Romania si R.P. Chineza, dezvoltate in cei 61 de ani de relatii diplomatice intre cele doua tari, bazate intotdeauna pe incredere reciproca. Ministrul chinez al apararii a manifestat interes fata de experienta Armatei Romaniei si a subliniat importanta cooperarii bilaterale, inclusiv in domeniul instruirii in comun a trupelor, cum este exercitiul „Friendship Action 2010”.Tot joi, 11 noiembrie, ministrul Gabriel Oprea s-a intalnit, la sediul Ministerului chinez al Apararii Nationale, cu vicepresedintele Comisiei Militare Centrale, generalul Guo Boxiong. Cu acest prilej, au fost trecute in revista aspecte ale relatiilor bilaterale dintre cele doua tari, cu accent pe cele militare. In zilele de 12 si 13 noiembrie, ministrul Gabriel Oprea va participa la exercitiul de instruire romano-chinez „Friendship Action 2010”, care se desfasoara in localitatea Kunming, provincia Yunnan, si va discuta cu militarii plutonului de vanatori de munte despre conditiile de instruire alaturi de partenerii chinezi.

Militar roman, tratat la Institutul Medical Neurologic “Hongtianji”

De asemenea, ministrul apararii nationale l-a vizitat joi pe sergentul (r) Daniel Porumb, internat la Institutul Medical Neurologic “Hongtianji”, pentru tratament de specialitate. Ministrul Gabriel Oprea a discutat cu Daniel Porumb si cu mama acestuia, incurajandu-i sa aiba incredere in tratamentul aplicat in aceasta clinica de neurologie. “Esti un adevarat simbol pentru noi si meriti tot respectul pe care ti-l poarta camarazii din Armata Romaniei pentru curajul si daruirea cu care ai indeplinit misiunile incredintate. Te asigur ca vom fi intotdeauna langa tine”, i-a spus domnul Gabriel Oprea sergentului Porumb.
Totodata, ministrul a discutat cu medicii chinezi si le-a multumit pentru grija pe care o acorda militarului roman. Daniel Porumb i-a spus ministrului ca simte o usoara imbunatatire a starii de sanatate, dupa aplicarea primelor proceduri medicale, ca este in continuare optimist, multumindu-i pentru vizita la spital si pentru sprijinul acordat in facilitarea internarii in acest spital de renume. Pe 25 octombrie a.c., de Ziua Armatei Romaniei, ministrul apararii nationale i-a conferit lui Daniel Porumb cea mai inalta distinctie militara “Emblema Onoarea Armatei Romaniei”. La finalul vizitei in R.P. Chineza, ministrul apararii nationale il va vizita din nou pe sergentul Porumb.
Daniel Porumb, aflat in misiune in Irak cu Batalionul 495 Infanterie, a fost accidentat, in data de 14 aprilie 2007, in urma rasturnarii unui transportor amfibiu blindat, langa Tallil. Porumb a fost supus unei interventii chirurgicale la Spitalul Landstuhl, al bazei americane Ramstein (Germania).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *