Romania, pregatita pentru Schengen

, , ,
 

CSAT considera Romania pregatita pentru spatiul Schengen

CSAT considera Romania pregatita pentru spatiul Schengen

Romania si-a respectat toate angajamentele privind aderarea la spatiul Schengen, programata pentru martie 2011, a conchis azi Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, care a apreciat ca fiind “foarte bune” rezultatele in acest domeniu, informeaza Presedintia Romaniei, citata de agentia KARADENIZ PRESS. “O tema importanta pe agenda sedintei CSAT a fost reprezentata de pregatirile pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen conform calendarului stabilit. In cadrul sedintei, au fost trecute in revista rezultatele foarte bune ale evaluarilor realizate de catre Comisia Europeana si au fost stabilite prioritatile de actiune pentru perioada urmatoare. Concluzia discutiilor au fost ca Romania si-a respectat toate angajamentele la acest capitol”, arata sursa citata.

Mandat strategic

In cadrul sedintei s-a discutat pe tema viitorului mandat al delegatiei Romaniei care va participa la Summit-ul NATO de la Lisabona, fiind aprobate liniile generale ale acestuia. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a accentuat importanta noului Concept Strategic al Aliantei, mai ales in ceea ce priveste nevoia de a asigura directia strategica pentru evolutia Aliantei pe termen mediu si lung.
O alta tema importanta pe agenda sedintei CSAT a fost reprezentata de pregatirile pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen conform calendarului stabilit. In cadrul sedintei au fost trecute in revista rezultatele foarte bune ale evaluarilor realizate de catre Comisia Europeana si au fost stabilite prioritatile de actiune pentru perioada urmatoare. Concluzia discutiilor a fost ca Romania si-a respectat toate angajamentele la acest capitol.

Strategia Nationala de Ordine Publica

De asemenea, a fost discutata si aprobata Strategia Nationala de Ordine Publica care stabileste ansamblul obiectivelor majore pe termen mediu in domeniul ordinii publice. A fost stabilita ca prioritate in domeniul ordinii publice pentru perioada 2010 – 2013 intensificarea activitatii impotriva fenomenului infractional, in special asupra criminalitatii organizate si transfrontaliere si terorismului.
Presedintele Traian Basescu a precizat ca Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa intervina in forta in cazul violentelor provocate de clanuri sau grupari din zona crimei organizate. In acest sens, presedintele Romaniei a accentuat necesitatea unei politici de toleranta zero in cazul incalcarii legii, inclusiv in situatiile in care se aduce atingere demnitatii si integritatii fizice a personalului M.A.I.. In cadrul aceleiasi sedinte, grupul de lucru interinstitutional pentru combaterea evaziunii fiscale, creat in baza unei hotarari CSAT in luna iunie a.c. a prezentat o serie de rezultate obtinute de institutii ale statului pana in prezent: instituirea de masuri asiguratorii asupra unor bunuri cu valoare de aproape 58 milioane euro, aplicarea de contraventii in valoare de circa 18 milioane euro, confiscarea de bunuri si numerar in valoare de circa 32 milioane euro, instituirea de obligatii fiscale suplimentare in valoare de 361 milioane euro etc..

Strategie dunareana

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi si dezbatut in sedinta CSAT a fost Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii. Obiectivul Strategiei este sa angajeze statele riverane intr-un proces de redimensionare a cooperarii regionale, pentru sustinerea dezvoltarii economico-sociale si atingerea obiectivelor politicilor comunitare integrate, inclusiv cele stabilite de Strategia Uniunii Europene 2020. Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, avand urmatoarele axe prioritare: conectivitatea (transporturi, energie); protectia mediului si prevenirea riscurilor; dezvoltarea socioeconomica (turism, cercetare, inovare, cultura, educatie, competitivitate), urmeaza sa fie adoptata de Comisia Europeana in luna decembrie 2010 si agreata de Consiliul European in luna iunie a anului viitor.
La sedinta au participat primul-ministru al Romaniei, Emil Boc; ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas; ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea; ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu; ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton; ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu; directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior; directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu; seful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin; consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota; consilierul prezidential Anca Ilinoiu, sef al Departamentului Relatii Internationale; secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu; secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprisor; purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan.
Reamintim ca Vasile Blaga a demisionat, luni, din functia de ministru al Administratiei si Internelor, ca urmare a unui mars de protest la care au participat mii de politisti, la Palatul Cotroceni, saptamana trecuta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *