Romania participa la Conferinta internationala de la Londra privind Libia

, , , ,
 

LibyaMinistrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, participa marti la Conferinta internationala de la Londra privind Libia, informeaza surse oficiale din cadrul MAE. Seful diplomatiei romane va sustine necesitatea actiunii concertate si eficiente sub coordonarea NATO si in parteneriat cu alte state, inclusiv din regiune, pentru aplicarea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si asigurarea protectiei civililor. El va reitera pozitia Romaniei de participare in cadrul NATO la operatiunea de impunere a embargoului privind armele. La conferinta sunt invitate statele membre ale NATO si UE, state din regiune, reprezentanti ai unor organizatii internationale – ONU, Uniunea Africana, NATO, Organizatia Conferintei Islamice -, alte tari care si-au manifestat dorinta de a contribui militar sau financiar la aplicarea Rezolutiilor 1970 si 1973 ale Consiliului de Securitate. Scopul conferintei este de a discuta evolutiile din Libia, mai ales in urma Summit-ului de la Paris si masurile aplicarii, in continuare, a rezolutiilor mentionate, in plan militar si non-militar. Patruzeci de ministri de externe, inclusiv secretarul de stat american Hillary Clinton si ministri din Uniunea Europeana, tarile NATO si unele tari arabe, participa marti la o conferinta la Londra pentru coordonarea actiunilor in Libia si discutii privind era post-Gaddafi. Conferinta de la Londra se va concentra mai mult asupra posibilelor solutii politice de rezolvare a conflictului si mai putin asupra variantelor militare pe care aliatii le au la dispozitie. Intr-o scrisoare comuna data publicitatii luni de premierul David Cameron si de presedintele francez Nicolas Sarkozy, cei doi lideri au precizat ca Muammar Gaddafi trebuie sa plece imediat si ca e nevoie cat mai rapid de o solutie politica menita sa asigure o tranzitie pasnica spre democratie. Participantii la aceasta reuniune vor incerca, de asemenea, sa gaseasca modalitati pentru a mentine o presiune constanta care sa duca in cele din urma la inlaturarea regimului Gaddafi. Guvernul britanic si-a exprimat speranta ca in urma acestei conferinte se va contura un sprijin puternic din partea comunitatii internationale pentru operatiunile din Libia si se va cadea de acord asupra unei strategii pe termen lung pentru acordarea de asistenta umanitara. La conferinta vor participa, printre altii, secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, ministrul de externe american Hillary Clinton si presedintele Uniunii Africane, Jean Ping.

Frattini e optimist

Libia va fi eliberata rapid de sub fortele colonelului Muammar Gaddafi, a estimat luni ministrul italian de Externe, Franco Frattini. “Cred ca Libia va fi eliberata rapid”, a declarat seful diplomatiei italiene, intr-o emisiune televizata. “In rezolutia ONU nu se pune problema caderii violente a regimului de la Tripoli, insa este o conditie prealabila implicta, nescrisa, pe care eu insa o citesc drept ‘Gaddafi trebuie sa plece'”, a declarat Frattini. “Cred ca Uniunea Africana are posibilitatea de a formula o propunere care sa-l convinga pe Gaddafi sa abandoneze puterea”, a mai adaugat oficialul italian, facand trimitere la un eventual exil al liderului libian. Intrebat cu privire la videoconferinta pe tema situatiei din Libia sustinuta luni seara intre presedintele american Barack Obama, presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic David Cameron si cancelarul german Angela Merkel, videoconferinta la care premierul italian Silvio Berlusconi nu a participat, Franco Frattini a tinut sa precizeze ca Italia nu sufera de “sindromul de excludere”, adaugand ca in aceasta videoconferinta nu s-a luat nicio decizie.

NATO, pregatit sa ia comanda operatiunilor militare

NATO va prelua miercuri comanda tuturor operatiunilor militare ale coalitiei internationale din Libia, a anuntat luni presedintele american, Barack Obama, in cadrul unui discurs televizat. “Alianta noastra cea mai eficienta, NATO, a preluat responsabilitatea aplicarii embargoului asupra armelor si a zonei de interdictie aeriana” in Libia, a amintit presedintele Statelor Unite. “Noaptea trecuta, NATO a decis sa isi asume o responsabilitate suplimentara, aceea de a proteja civilii libieni. Acest transfer al Statelor Unite catre NATO va avea loc miercuri”, a adaugat el. “Cu timpul, conducerea aplicarii zonei de interdictie aeriana si a protejarii civililor in teren va fi transmisa aliatilor si partenerilor nostri si am incredere deplina in capacitatea coalitiei noastre de a mentine presiunea asupra a ceeea ce ramane din fortele lui Gaddafi”, a precizat Obama. Intr-o alocutiune televizata liderul de la Casa Alba a recunoscut ca o tranzitie democratica in Libia va fi o incercare dificila si si-a pus in garda compatriotii cu privire la pericolul repetarii greselilor din Irak. “Constienti de riscurile si costurile unei actiuni militare, noi suntem reticenti in mod natural sa apelam la forta pentru a rezolva probleme internationale. Insa atunci cand interesele si valorile noastre sunt amenintate, avem responsabilitatea de a reactiona”, a sustinut el. Presedintele american a precizat ca eforturile militare internationale sub mandat ONU din Libia nu sunt indepartate impotriva lui Gaddafi, iar o astfel de decizie ar fi o greseala. “SUA si partenerii nostri internationali au mobilizat o mare coalitie si au obtinut mandatul international pentru a-i proteja pe civili, pentru a opri o armata in mars si a impiedica un masacru prin stabilirea unei zone de excludere aeriana”, a precizat el. “Anumite tari prefera sa ignore atrocitatile care se petrec in unele tari. SUA sunt diferite, iar in calitate de presedinte, eu refuz sa astept sa vad imagini ale masacrelor si ale cimitirelor inainte de a actiona”, a mai adaugat el, subliniind insa faptul ca largirea misiunii internationale in Libia prin asumarea unui obiectiv vizand indepartarea expresa de la putere a lui Gaddafi ar fi o greseala, reamintind de cazul Irakului. “Daca vom incerca sa-l indepartam cu forta de la putere pe Gaddafi, coalitia noastra va avea de suferit si va trebui probabil sa ducem militari americani in teatrul de operatiuni libian”, a sustinut liderul de la Casa Alba. “Pericolele cu care se vor confrunta barbatii si femeile noastre in uniforma vor fi de asemenea mult mai mari, la fel ca si costurile noastre si responsabilitatea noastra pentru viitorul apropiat al Libiei”, a mai adaugat el. “Noi am mers pe acest drum in Irak (…) insa procesul de schimbare a regimului a durat 8 ani si a costat vietile a mii de americani si irakieni si aproape 1.000 de miliarde de dolari. Nu ne putem permite ca ceea ce s-a intamplat in Irak sa se repete in Libia”, a mai subliniat el.

Gaddafi denunta “ofensiva barbara”

Liderul libian Muammar Gaddafi a transmis un mesaj in care face apel la Grupul de Contact privind Libia, care se reuneste la Londra, sa puna capat “ofensivei barbare” impotriva tarii sale, comparand-o cu campaniile militare ale lui Hitler in Europa. “Incetati ofensiva voastra barbara si injusta impotriva Libiei”, a cerut liderul libian in acest mesaj, publicat de agentia oficiala. “Lasati Libia libienilor, sunteti pe cale sa efectuati o operatiune de exterminare a unui popor in siguranta si sa distrugeti o tara in dezvoltare”, adauga colonelul Gaddafi, care se confrunta cu o rebeliune armata de la jumatatea lui februarie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *