Romania, eliminata de pe piata mondiala de armament

, , , ,
 

Irak, destinatia ilegala a armamentului romanesc

Irak, destinatia ilegala a armamentului romanesc

Lipsa firmelor romanesti de armament de pe pietele europene se justifica prin “procedurile birocratice greoaie” si lipsa de decizie din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), fapt care determinat ca, pana in prezent, Romania sa fie singurul stat membru al Agentiei Europene care sa nu semneze Codul de Conduita ce ar fi permis ca armamentul produs in tara sa fie exportat, se arata, intr-o recenta analiza a agentiei de presa NewsIn, citata de cotidianul Ziua si agentia KARADENIZ-PRESS, si preluata de ziarele de limba araba Al-Mustaqbal si Assouhofiah. Federatia Rusa, Statele Unite si Germania raman principalii exportatori de armament conventional, in timp ce China si India sunt statele care importa cel mai mult armament la nivel global, se arata intr-un controversat raport, publicat recent la Stockholm.
“Stiu ca Ministerul Apararii (MapN – n.red.) a facut demersurile formale catre Ministerul Afacerilor Externe, pentru initierea procedurii semnarii acordului de conduita. Ministerul de Externe, ulterior, a acceptat sa semneze impreuna cu MApN un memorandum care a fost inaintat in CSAT, acum doi ani si ceva”, a explicat fostul secretar de stat pentru Politica de Aparare din MApN, Corneliu Dobritoiu, subliniind ca, initial, membrii CSAT “nu au dorit sa aprobe acest memorandum, pe motiv ca ar fi un demers prematur si ca aderarea la acest program ar aduce sincope in revitalizarea sistemului de armament autohton”.
Fostul secretar de stat a percizat ca, “in urma unor presiuni politice” s-a inaintat un al doilea Memorandum la circa sase luni de la primul demers in care se sustinea aderarea la Codul de Conduita. “Presedintele a ezitat atunci si a manifestat o retinere in a aproba acest Memorandum. Noi am incercat sa demonstram cu argumente despre oportunitatea pe care o reprezinta un astfel de acord. Acest Cod de Conduita era deosebit de generos pentru participarea capacitatilor noastre de aparare la proiecte interoperabile care se desfasorara pe piata europeana a armamentului”, a mai adaugat Dobritoiu.

Codul de Conduita, un gentlemen’s agreement

Agentia de presa noteaza ca, desi au trecut doi ani de la aderarea Romaniei la structurile Agentiei Europene de Aparare (EDA), tara noastra nu si-a respectat angajamentele luate si nu a semnat Codul. „Codul este, practic, un gentlemen’s agreement, care daca nu este semnat nu impune niciun fel de constrangeri sau sanctiuni pentru Romania, dar care era un angajament luat odata cu aderarea la Agentia Europeana de Aparare. Practic, prin aderarea la Codul de Conduita s-ar fi dat sansa firmelor romanesti din domeniul apararii sa poata intra pe piata europeana din domeniu si sa poata participa ca si contractori sau subcontractori pentru diverse contracte in domeniul apararii”, a explicat un oficial din cadrul Departamentului pentru Politica de Aparare si Planificare al MapN.
“Romania nu a aderat la Codul de Conduita al Agentiei Europene de Aparare din cauza procedurilor birocratice greoaie. Intre timp, s-a schimbat Guvernul si acum trebuie reluata toata procedura, de la capat. Trebuie refacut lantul pentru ca, in acest demers, sunt implicate mai multe ministere, iar acum acolo sunt alti oameni”, au explicat agentiei de presa surse din MApN, oficialii subliniind sub protectia anonimatului ca semnarea Codului implica “intrarea Romaniei in normalitate, pentru ca acest cod de conduita este parte a angajamentului nostru de construire a unei piete comune, iar acest cod se refera la piata in domeniul apararii”.

Privatizare pe sponci

Corneliu Dobritoiu a mai precizat ca “motivul real” al retinerii de la semnarea Codului ar fi privatizarea unor firme producatoare de armament si tehnica militara, iar ulterior acestei proceduri Romania ar trebui sa semneze pactul. “Se urmarea, de fapt, rezolvarea mai intai a privatizarii unor capacitati de aparare si abia, apoi, sa aderam la acest program. Nu avea rost sa spui nu unui proiect care ar fi antrenat capacitatile noastre intr-un program international. Este un nonsens care nu se sprijina pe argumente veridice. Noua atunci nu ni s-au dat niciun fel de argumente plauzibile. Acum suntem pusi intr-o lumina nefavorabila in fata Aliatilor, dar cineva avea interese in privatizarea unor capacitati de aparare, pentru ca infrastructura noastra in domeniu nu avea statutul definit la momentu respectiv”, a explicat fostul secretar de stat.

Cod strict secret

Desi NewsIn a cerut oficial Ministerului Apararii sa explice care au fost motivele pentru care Romania nu a semnat Codul de Conduita al Agentiei Europene de Aparare si daca se intentioneaza semnarea sa in viitorul apropiat, totusi MApN nu a dat un raspuns concret, preferand sa faca referiri la modul general in privinta Agentiei Europeana de Aderare si ce inseamna Codul de Conduita. Reprezentantii Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au refuzat sa comenteze declaratiile, serviciul de presa al ministerului comunicand ca institutia “nu are mandat sa comunice pe acest subiect”, iar aceasta responsabilitate apartine MApN.

Kremlinul, in topul exportatorilor de armament

Statele Unite, Rusia si Germania raman principalii exportatori de armament conventional, in timp ce China si India sunt statele care importa cel mai mult armament la nivel global, arata un raport al Stockholm International Peace Research Institue (SIPRI). Realizat in perioada 2004 – 2008, documentul arata ca in clasamentul exportatorilor de arme primul loc este ocupat de Statele Unite, cu 31% din totalul tranzactiilor, urmate de Rusia (25%), Germania, Franta si Marea Britanie. Mai mult de o treime din exporturile americane au ajuns in statele din Orientul Mijlociu, principalii importatori fiind Coreea de Sud, Israelul si Emiratele Arabe Unite. Armamentul rusesc este cumparat in principal de catre China, India si Algeria. In perioada 2004 – 2008, statele europene au primit aproximativ 24% din totalul transferurilor internationale de armament, inregistrandu-se o scadere fata de perioada 1999-2003, cand cuantumul transferurilor pentru aceste state a fost de 26%. Raportul face referire si la statele membre al UE, cel mai mare importator fiind Grecia, care a implementat un program agresiv de modernizare a flotei militare maritime si aviatiei militare.

Romania, unul dintre principalii exportatori europeni de arme catre Israel

Romania a exportat in 2007 catre Israel arme in valoare de 17 milioane de euro, se arata intr-un raport al UE privind licentele pentru exporturi de arma, citat de Euobserver, in conditiile recentei incursiuni militare israeliene in Fasia Gaza. Astfel, tara noastra se afla pe locul trei, dupa Franta, cu 126 de milioane, si Germania, cu 28 de milioane. Reprezentantii ANCEX (Agentia Nationala de Control al Exporturilor) de la Directia de Arme Conventionale au spus ca acest document al UE este realizat prin centralizarea datelor oferite de diferite state membre, iar datele publicate in cel de-al zecelea raport anual privind exporturile de arme, in decembrie 2008, corespund realitatii. In total, potrivit raportului citat de EUobserver, in 2007 statele UE au acordat licente pentru export de arme in valoare de 200 de milioane de euro catre Israel, iar Franta se detaseaza ca principal furnizor de arme pentru acest stat. Optsprezece state membre au aprobat 1.018 licente de export de arme destinate Israelului. Astfel, in 2007, Israelul a importat din Bulgaria, Romania, Germania, Polonia si Marea Britanie arme de mici dimensiuni si munitie in valoare de 12 milioane de euro. Armament care presupune manevrarea de catre doua-trei pesoane, in valoare de 23,5 milioane de euro, a fost importat de catre Israel din Romania, Cehia, Germania si Slovenia. Totodata, potrivit raportului citat, Belgia, Franta si Romania au trimis Israelului materiale pentru flota aeriana in valoare de 18,5 milioane de euro, dintre care exporturile Parisului se ridica la 10 milioane de euro.

Bucurestiul, pe lista neagra a comertului cu arme usoare

Reamintim ca anterior Romania a mai fost acuzata de mass-media internationala de lipsa de transparenta in comertul cu armament. Totodata, Bulgaria, Iranul, Israelul si Coreea de Nord sunt tarile cu cea mai mica transparenta in comertul cu arme de calibru mic, releva raportul anual al Institutului de Studii Internationale din Geneva, prezentat in 2006, la New York, la Conferinta ONU privind limitarea proliferarii armelor mici. Bulgaria, alaturi de Israel, Iran si Coreea de Nord, ca „principal exportator de arme”, a ales sa nu puna la dispozitie niciun fel de informatie referitoare la aceasta problema, a declarat Keith Krause, director de program al ISI. In Bulgaria, principalii producatori sunt uzina „Arsenal” din Kazanlak si BMZ-Sopot. Autoritatile bulgare au respins afirmatiile din raport ca neadevarate.

Tara noastra, in redresare pe piata armelor

Romania este un important producator si exportator de arme usoare. In ultimul deceniu, a fost nevoita sa gaseasca un echilibru intre respectarea normativelor internationale in domeniul comertului cu armament si necesitatea mentinerii pe linie de plutire a industriei de profil, si asa afectata de problemele tranzitiei. In anii ‘90, Bucurestiul a fost criticat pentru o serie de exporturi de armament catre destinatii sensibile, mai exact zone de conflict din Africa. De atunci, guvernele Romaniei s-au straduit sa se alinieze la reglementarile internationale privind traficul cu arme usoare, se afirma in raportul privind Romania realizat de Agentia sud-est si est europeana pentru controlul armelor usoare.
In 2001, exporturile de armament ale Romaniei au ajuns la un minim istoric, cu o valoare totala de 24,5 milioane dolari. Aceasta scadere dramatica a survenit dupa ce, in anii 1980, Romania era pe locul noua in lume in topul tarilor producatoare de armament. In 2002, volumul exporturilor romanesti de armament a crescut fata de anul precedent, ajungand la 43,8 milioane de dolari. Cifra este foarte mica insa in raport cu vanzarile dinainte de 1989, estimate la 500-800 milioane de dolari pe an. In iunie 2002, Romania a primit un contract de furnizare de arme usoare si munitie pentru armata Afganistanului, constand in 1.000 mitraliere AK-47. In 2004, tara noastra a obtinut un contract de 10 milioane de dolari pentru dotarea noii armate irakiene, afirma raportul mentionat.

Gloante romanesti pe piata neagra din Bagdad

Putin inaintea deschiderii Conferintei ONU din 2006, agentia britanica de ajutorare Oxfam a publicat un raport potrivit caruia numarul extrem de mare de victime in Irak ar fi cauzat de accesul facil la arme de calibru mic si munitii, fie traficate, fie „scurse” din depozitele fortelor de coalitie conduse de SUA. Raportul sustine ca principalii fabricanti de munitie, intre care si Romania, nu furnizeaza absolut nicio informatie privind exporturile lor de munitie, cu exceptia cartuselor pentru pusti de vanatoare. Potrivit Oxfam, gloante fabricate intre 1999 si 2004 in Cehia, Serbia, Romania si Rusia au fost gasite la vanzare in Bagdad.
Cotidianul sud-african „The Star” mentioneaza si el Romania, care alaturi de alte natiuni ar fi contribuit la vanzarea a peste 40.000 de arme tip Kalasnikov catre fostul regim de apartheid, in perioada 1976-1986, citand surse din cadrul serviciilor militare de informarii ale Africii de Sud. „The Star” noteaza ca, din pacate, astfel de arme pot fi cumparate astazi „la coltul strazii”, cu echivalentul a mai putin de 100 de euro.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *