Romania-Azerbaidjan, 20 de ani de relatii diplomatice

, , ,
 

În urmă cu 20 de ani, România devenea al doilea stat, după Turcia, care a recunoscut independenţa Republicii Azerbaidjan, la 11 decembrie 1991.
Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite formal la 19 iunie 1992, iar Ambasada României la Baku a fost deschisă la 3 noiembrie 1998. În perioada de timp scursă de la recunoaşterea independenţei Republicii Azerbaidjan de către România şi stabilirea relaţiilor diplomatice au avut loc mai multe vizite şi întrevederi bilaterale la nivel înalt.
Ministerul Afacerilor Externe salută astfel aniversarea a 20 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice cu Republica Azerbaidjan, după recunoaşterea de către ţara noastră a independenţei acestui stat la 11 decembrie 1991. MAE precizează că, în cei 20 de ani, relaţiile dintre cele două state s-au dezvoltat progresiv, înregistrând o evoluţie ascendentă, ca rezultat al iniţiativelor şi demersurilor convergente ale ambelor părţi de consolidare a încrederii şi cooperării în diverse domenii de interes.
Potrivit sursei citate, un moment de referinţă în relaţiile dintre România şi Azerbaidjan l-a constituit semnarea la 28 septembrie 2009 de preşedinţii celor două ţări a „Declaraţiei privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Azerbaidjan”. România şi Republica Azerbaidjan sunt iniţiatoare ale proiectului AGRI (Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria). „Implementarea acestui proiect este în măsură să devină tema-fanion a cooperării România-Azerbaidjan”, subliniază MAE.
De asemenea, ministerul arată că adoptarea, la 18 aprilie 2011, a Planului de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România şi Republica Azerbaidjan a consolidat bazele cooperării bilaterale în domeniile politic, energetic, economic şi de securitate, precum şi colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi în sfera culturii. „Pe termen lung, România priveşte cu optimism evoluţia relaţiilor cu Republica Azerbaidjan şi speră că agenda viitoare a contactelor preconizate cu partenerii azeri va permite dezvoltarea în continuare a relaţiilor bilaterale”, se mai arată în sursa citată.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *