Romania ajuta la democratizarea nordului Africii

, , , ,
 

egypt_protest_jan25_2011

Romania vrea transfera experienta ei de tranzitie la democratie pentru a exporta acest model in nordul Africii, acolo unde Tunisia si Egipt se confrunta cu acelasi probleme. Relatiile diplomatice traditionale ale Romaniei cu tarile din aceasta zona au contribuit foarte mult la organizarea la Bucuresti a unui seminar pe aceasta tema. Experti din Egipt si Tunisia au participat miercuri la Bucuresti la un seminar international, unde au avut loc discutii privind procesele electorale programate in cele doua tari dupa recentele revolte din regiune, dar si pe tema experientei romanesti in materie de democratizare. Ministerul Externe organizeaza in perioada 13 – 15 iulie seminarul international “North Africa and Eastern Europe: viewpoints and shared experiences of transition – a bridge over 20 years” (Africa de Nord si Europa de Est: puncte de vedere si experiente impartasite ale tranzitiei – o punte peste 20 de ani), la o luna dupa turneul ministrului Teodor Baconschi in Egipt si Tunsia, eveniment care reprezinta unul dintre rezultatele concrete ale discutiilor purtate cu oficialii straini. Evenimentul este organizat in parteneriat cu United Nations Development Programme in Romania si se bucura de prezenta unor experti in domeniul electoral, reprezentanti ai Autoritatii Electorale Permanente din Romania, ai Autoritatilor Electorale din Republica Moldova si Mexic, ai Diviziei de Asistenta Electorala a ONU (EAD-UN) si a mai multor organizatii non-guvernamentale romanesti si internationale (ProDemocratia, PeacAction Training and Research Institute of Romania – PATRIR, Institutul Intercultural din Timisoara, Institute for Democracy and Electoral Asistance). La seminar participa aproximativ 50 de invitati din Egipt si Tunisia, reprezentanti ai institutiilor publice implicate in organizarea proceselor electorale programate in acest an, ai societatii civile, ai media si ai mediului universitar egiptean si tunisian.

Amanarea alegerilor

In paralel cu discutiile de la Bucuresti, agentiile internationale de presa au anuntat joi ca alegerile parlamentare programate pentru luna septembrie au fost amanate cu o luna sau doua. O amanare a acestor alegeri legislative, primele de la indepartarea de la putere a regimului fostului presedinte Hosni Mubarak in februarie, este ceruta de numeroase formatiuni politice, care apreciaza ca nu se pot pregati pana in septembrie.

“S-a hotarat sa se organizeze alegeri pentru Adunarea Poporului (Camera inferioara a Parlamentului) si Shura (Camera superioara), in octombrie sau noiembrie”, potrivit unei surse militare, citata de Mena. Actualul Parlament egiptean a fost dizolvat de autoritatile militare, care conduc in prezent tara, imediat dupa indepartarea lui Mubarak de la putere.Oficialul citat de Mena a adaugat ca “procesul electoral” – inregistrarea candidatilor, campania oficiala, actualizarea listelor cu alegatori – vor incepe in septembrie si vor continua 30 pana la 60 de zile. Consiliul Suprem al Fortelor Armate (CSFA), care conduce tara de la plecarea lui Mubarak, a anuntat oficial, la 28 martie, ca alegerile legislative “vor avea loc in septembrie”. Premierul Essam Sharaf a sugerat, de asemenea, o amanare a scrutinului, invocand necesitatea de a oferi mai mult timp partidelor politice, pentru a se organiza.Fratii Musulmani se opun unei amanari, dar au dat asigurari ca, in cazul in care va exista o amanare, si ei vor profita de aceasta, pentru a se organiza mai bine.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *