Rogozin „upgradeaza” planul Kozak

de | nov. 14, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un nou plan de „federalizare” ar putea sa fie propus Republicii Moldova de catre vicepremierul rus Dmitri Rogozin, plan care ar urma sa ia doar Chisinaul prin surprindere, dar nu si Tiraspolul, cu care documentul s-ar fi discutat deja, relateaza Pro TV Chisinau. Dmitri Rogozin urmeaza sa prezinte aceste propuneri la 16 noiembrie, in cadrul […]

Un nou plan de „federalizare” ar putea sa fie propus Republicii Moldova de catre vicepremierul rus Dmitri Rogozin, plan care ar urma sa ia doar Chisinaul prin surprindere, dar nu si Tiraspolul, cu care documentul s-ar fi discutat deja, relateaza Pro TV Chisinau. Dmitri Rogozin urmeaza sa prezinte aceste propuneri la 16 noiembrie, in cadrul unei vizite la Chisinau, unde va participa la o sedinta a Comisiei Economice Interguvernamentale moldoveano-ruse. Propunerile lui Rogozin sunt similare „Planului Kozak” si respecta declaratiile Kremlinului, potrivit caruia este necesar ca regiunea separatista moldoveana Transnistria sa obtina un statut special in cadrul Republicii Moldova.

„Tinichea proruseasca” de coada Chisinaului

Potrivit unui document citat de site, statul „reintregit” va avea un Parlament unicameral cu o „cota” de 20% oferita regiunii transnistrene. Totodata Tiraspolului ii va reveni o functie de vicepremier in cadrul Guvernului de la Chisinau. in plus, Transnistria va dispune de Parlament si Guvern propriu, iar „rubla transnistreana” urmeaza sa fie utilizata in paralel cu leul moldovenesc, pe o perioada de tranzitie de unu-doi ani. De asemenea, armata va fi comuna, iar Chisinaul se angajeaza sa mentina un „statut de neutralitate”. Propunerile lui Rogozin intervin dupa noua ani de la „Memorandumul Kozak”, lansat de un alt emisar al Kremlinului, Dmitri Kozak. Documentul a fost parafat de catre presedintele moldovean din perioada respectiva, Vladimir Voronin, si liderul separatist transnistrean Igor Smirnov. Insa „Planul Kozak” a fost respins de catre Voronin ca urmare a unor presiuni occidentakle, in special din partea Statelor Unite.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *