Republica Moldova si Georgia lanseaza axa Tbilisi-Chisinau

, , , , ,
 

Presedintele Mihai Ghimpu si omologul sau georgian Mihail Saakasvili

Presedintele Mihai Ghimpu si omologul sau georgian Mihail Saakasvili

Republica Moldova si Georgia vor intensifica colaborarea bilaterala in domeniile social-economic, cultural, al tehnologiilor informationale, etc., prin elaborarea si implementarea unor proiecte comune cu implicarea atit a specialistilor din ambele state, cit si a reprezentantilor organismelor internationale. O intelegere in acest sens a fost atinsa intre presedintii celor doua state, Mihai Ghimpu si Mihail Saakasvili, in cadrul discutiilor purtate la Batumi in timpul vizitei de lucru a Presedintelui interimar al Republicii Moldova in Georgia, a precizat pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau.
In cursul discutiilor cu omologul sau georgian, Mihai Ghimpu a mentionat ca in prezent Republica Moldova si Georgia trec prin aceeasi perioada de reformare a intregului sistem social-economic si politic, care are drept scop constructia unei societati libere, bazate pe suprematia legii si respectarea drepturilor fundamentale ale omului. „In acest proces deloc usor de modernizare a societatii, bazindu-ne pe experienta reciproca, putem mai eficient sa atingem scopurile propuse. Exemplul Georgiei ne demonstreaza ca intr-o societate libera si democrata sint create toate premisele pentru dezvoltarea multidimensionala a economiei nationale, altor domenii, care influenteaza direct asupra bunastarii vietii fiecarui cetatean”, a mentionat presedintele Mihai Ghimpu.

Obiective comune

Mihai Saakasvili a apreciat procesele de reformare a Republicii Moldova, implementate de Alianta pentru Integrare Europeana, mentionind ca realizarea lor va permite tarii noastre sa atinga in scurt timp obiectivele trasate – lichidarea saraciei si integrarea in Uniunea Europeana. „Georgia are ce invata de la Republica Moldova in procesul de modernizare a statului. In context, stabilirea unor relatii reciproc avantajoase, ne permite mai eficient, bazindu-ne pe experienta reciproca, sa realizam obiectivele de modernizare a tarilor noastre”, a accentuat seful statului georgian.
In cadrul discutiilor cei doi presedinti au abordat si problema atragerii investitiilor in economiile nationale, mentionind ca in procesul de reformare prin care trec Republica Moldova si Georgia, acestea joaca un rol extrem de important.
Mihai Ghimpu i-a multumit lui Mihail Saakasvili, in particular, si poporului georgian pentru sustinerea acordata Republicii Moldova in lichidarea consecintelor calamitatilor naturale din luna iulie, mentionind ca prin acest gest Georgia a demonstrat o data in plus ca este un stat prieten. Cei doi presedinti au vizitat tabara de vara din Anaklia, unde se afla in vacanta cei peste 120 de copii din familiile sinistrate din tara noastra, odihna carora a fost organizata de autoritatile de la Tbilisi.

Diplomatie parlamentara

In cadrul discutiilor cu tinerii, Mihai Ghimpu si Mihail Saakasvili au vorbit atit despre procesele de reformare, care au loc in ambele state, cit si despre prietenia dintre popoare, necesitatea stabilirii unor relatii reciproc avantajoase dinte tari, bazate pe principii de egalitate si respect reciproc. In context, Presedintele Mihai Ghimpu a spus ca atunci cind este prietenie, exista speranta si miscare spre un viitor mai fericit.
Aspectele colaborarii dintre Parlamentele Republicii Moldova si Georgiei au fost discutate de Mihai Ghimpu, presedinte al Parlamentului de la Chisinau, in cadrul intrevederii cu Presedintele Legislativului de la Tbilisi David Bakradze. Interlocutorii au constatat ca in prezent exista toate premisele pentru stabilirea unor relatii mai avantajoase de colaborare intre cele doua Parlamente, convenind asupra organizarii unui schimb de experienta intre deputatii legislativelor de la Chisinau si Tbilisi, prin organizarea unor vizite reciproce, seminare sau conferinte comune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.