Republica Moldova, obiectiv strategic romanesc in Parlamentului European

, , , ,
 

Alesii romani din Parlamentul European sprijina integrarea in UE a Republicii Moldova

Alesii romani din Parlamentul European sprijina integrarea in UE a Republicii Moldova

„Un mesaj clar european il au cele patru partide din Alianţa pentru Integrare Europeana (AIE), care sunt cele mai multe de orientare liberala. Acum, din vorbe, şi partidul comuniştilor incerca sa mearga spre UE, numai ca faptele au contrazis acest lucru, pentru ca asta inseamna sa faci reforme, sa depolitizezi instituţiile publice, cel puţin pe cele din domeniul justiţiei şi afacerilor interne, de a deschide economia catre competiţie şi nu catre monopolul unor firme apropiate puterii, ori toate aceste lucruri nu s-au intâmplat in timpul guvernarii comuniste, ceea ce a aratat ca nu era sincera dorinţa lor de apropiere de UE” a declarat europarlamentarul Cristian Busoi, intr-un recent interviu acordat cotidianului Curentul, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Pe de alta parte, cu satisfacţie am vazut ca, in cele câteva luni de când AIE este la guvernare, au fost facute progrese importante in aceste domenii şi chiar daca nu au reuşit sa atinga stabilitatea politica din cauza felului in care constituţional se alege acum preşedintele ţarii, totuşi in mod evident s-au facut progrese importante” a mai declarat europarlamentarul roman.

Interes european

„Nu cred ca România ar trebui sa intre ca actor separat in rezolvarea acestui conflict. Cred ca vrem sa ajutam cu adevarat Republica Moldova, trebuie sa o facem in interiorul UE pentru ca daca vom face din Republica Moldova un interes românesc şi nu unul al UE, nu vom avea mari şanse sa ii sprijinim” a subliniat Busoi, citat de mass-media. „Eu am vazut şi atunci când incercam cu acea rezoluţie sa ajutam forţele democratice care au fost supuse persecuţiei dupa evenimentele din aprilie de anul trecut, mai multe reticenţe din partea unor membri ai PE, de altfel oameni ataşaţi ideilor de democraţie, libertate, economie de piaţa, dar care tocmai pentru ca eram noi foarte implicaţi şi pentru ca noi eram cei care pregateam materialele şi eram in prima linie, priveau cu suspiciune şi considerau ca este un interes românesc şi ca vrem noi acolo sa ne impunem influenţa. Atunci incercam cu toata forţa sa le explicam ca nu este doar un interes al României, sigur ca noi avem o relaţie privilegiata acolo, dar ca este un interes al UE sa fie un spaţiu al libertaţii şi stabilitaţii” a adaugat europarlamentarul. „Or, acest lucru este ingreunat de situaţia din Transnistria care, dupa cum bine spuneţi, este un conflict ingheţat şi care nu are o rezolvare foarte simpla. Deşi negocierile se poarta de ceva vreme in formatul pe care il cunoaştem, totuşi Rusia nu da semne foarte clare ca ar dori sa rezolve acea situaţie. Atât timp cât regimul mafiot de acolo se simte puternic sub protecţia trupelor Federaţiei Ruse, in mod evident nu va avea niciun fel de dorinţa de a gasi o rezolvare paşnica. Transnistria este parte integranta a RM, iar acolo este un stat artificial, sigur ca s-ar putea imagina o situaţie de larga autonomie, pentru ca anumite sensibilitaţi locale sa fie protejate, dar in niciun caz nu putem vorbi de un stat separat” a concluzionat liderul liberal.

Bani europeni pentru Chisinau

Referindu-se la cele doua miliarde de euro promise autoritatilor de la Chisinau la recenta Conferinţa a donatorilor europeni pentru RM, europarlamentarul Cristian Busoi a declarat ca „o parte din aceşti bani sunt imprumuturi sau imprumuturi cu dobânzi foarte reduse şi cred ca, din aceşti bani, cei mai mulţi vor fi la dispoziţia autoritaţilor pentru ca au nevoie de infuzie de capital pentru a rezolva deficitul bugetar şi problemele grave cu care se confrunta economia”. Altele sunt granturi, fonduri nerambursabile pe diferite proiecte şi care in mod evident depind de capacitatea autoritaţilor şi a sectorului nonguvernamental de a absorbi aceşti bani” a adaugat acesta. „In trecut, cel puţin cu bani europeni, este una pozitiva. Cele mai multe dintre ONG-uri au realizat acele proiecte propuse, au fost şi obiective clare mai ales pe sistemul de sanatate şi transporturi din RM care au fost sprijinite cu bani europeni şi nu avem o experienţa negativa din acest punct de vedere. Oricum, procedurile sunt mult mai simple decât atunci când vorbim noi (România – n. red.) de fondurile europene” a mai precizat Busoi. „(…) deocamdata sunt doar nişte angajamente care sunt foarte serioase şi de apreciat, mai ales ca UE, pe cap de locuitor, da in Moldova, dupa Palestina, cei mai mulţi bani, ceea ce in mod evident inseamna o recunoaştere din partea UE cum ca Republica Moldova este prioritara” a concluzionat europarlamentarul roman Cristian Busoi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *