Refugiatii sirieni. ONU nu este de acord cu initiativa Turciei

, , ,
 

ONU are „rezerve serioase” faţă de propunerea înaintată de Turcia şi de alte state, precum Franţa şi Marea Britanie, de a se crea „zone tampon” sau coridoare umanitare pentru a proteja civilii sirieni afectaţi de conflictul armat din ţara lor, a afirmat subsecretarul general al ONU, Jan Eliasson.
„Aceste propuneri suscită rezerve serioase şi necesită o examinare atentă şi detaliată”, a afirmat joi Jan Eliasson în faţa Consiliului de Securitate al ONU, la reuniunea dedicată Siriei. Oficialul ONU a mai afirmat cu aceeaşi ocazie că „poporul sirian are nevoie de securitate umanitară”, dar „criza actuală nu se poate rezolva decât printr-un proces politic credibil, sprijinit de o comunitate internaţională unită”.
Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a afirmat miercuri că Turcia a discutat cu Naţiunile Unite despre posibilitatea găzduirii de refugiaţi sirieni pe teritoriul Siriei şi că Ankara se aşteaptă ca organizaţia internaţională să ia măsuri concrete în acest sens. “Ne aşteptăm ca ONU să adopte măsuri concrete pe tema protejării refugiaţilor în interiorul Siriei şi, dacă este posibil, să îi găzduiască în tabere amplasate acolo”, a declarat Davutoglu într-o conferinţă de presă la Ankara. Şeful diplomaţiei turce a precizat că ţara sa a discutat despre această problemă cu Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi Antonio Guterres şi cu responsabila operaţiunilor umanitare ale ONU Valerie Amos.
Turcia a promovat ideea unei “zone tampon” care să fie formată pentru civili sub protecţie străină, în contextul intensificării confruntărilor în cadrul revoltei ce durează de 17 luni împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Până la 5.000 de refugiaţi au traversat în Turcia în ultimele două săptămâni, iar Naţiunile Unite au avertizat marţi că până la 200.000 de persoane s-ar putea refugia în Turcia în cazul în care conflictul se va înrăutăţi. Cu toate că nu este niciun semn că marile puteri, divizate asupra crizei siriene, ar fi gata să sprijine varianta unei zone tampon şi a unei zone de interdicţie aeriană, după cum şi-ar dori rebelii şi organizaţii de ajutor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *