Razboiul spionilor dintre Rusia si China continua

, , , , ,
 

China este interesata de secretele militare ale Federatiei Ruse

Tribunalul orăşenesc Sankt-Petersburg a pronunţat condamnarea în cazul a doi profesori de la Universitatea Tehnică Baltică de Stat „VoenMeh” pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Chinei, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Evghenii Afanasiev a fost condamnat la 12 ani şi jumătate în colonie cu regim strict, iar Sviatoslav Gobîşev a primit 12 ani, informează agenția Interfax. Autoritățile ruse i-au acuzat pe cei doi profesori pentru că au transmis Chinei informaţii referitoare la racheta Bulava. Evgheni Afanasiev şi Sviatoslav Gobîşev au fost arestaţi în martie 2010. Cei doi se declară nevinovaţi.

Spionaj academic

Presa rusă scrie că acesta nu este primul caz când savanții ruși sunt acuzați de spionaj în favoarea altor state. În anul 2004, colaboratorul Institutului SUA și Canada din cadrul Academiei de Științe a Rusiei, Igor Suteaghin, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat că a transmis informații clasificate unor cetățeni străini. În anul 2005, organizația pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International l-a declarat pe Suteaghin deținut politic. În aprilie 2010 instanța a refuzat cererea acestuia de a fi condamnat cu suspendare, iar peste un timp a fost grațiat de fostul președinte Dmitri Medvedev, după care s-a refugiat în Marea Britanie.

Spioni inchipuiti

În anul 2004, un alt profesor universitar din Krasnoiarsk, Valentina Danilova, a fost condamnată la 14 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei, iar în 2007, academicianul cosmonaut Igor Reșetin a fost întemnițat pentru 11,5 ani, la fel pentru transmiterea de informații secrete autorităților de la Beijing.
Niciun savant condamnat nu și-a recunoscut vina. Unele ong-uri din domeniul drepturilor omului și avocați au declarat că FSB din Federația Rusă inițiază astfel de dosare penale în rândul oamenilor de știință pentru a demonstra lupta intensă cu spionajul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *