Războiul pentru Belarus, mutat la ONU

, , ,
 
Alexandr Lukașenko, un aliat cheie al liderului rus Vladimir Putin

Alexandr Lukașenko, un aliat cheie al liderului rus Vladimir Putin

Reprezentanta opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, se va adresa vineri, 4 septembrie, Consiliului de Securitate al ONU, a transmis într-o declaraţie un purtător de cuvânt al opozantei, relatează mass-media străină citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Tihanovskaia se va adresa Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite prin intermediul unei legături video, la invitaţia Estoniei, ţară care are în prezent statutul de membru nepermanent în organismul ONU, au declarat pentru mass-media surse apropiate.

Surse diplomatice, citate de agenția de presă KARADENIZ PRESS, au declarat că este exclusă orice posibilitate ca acest organism să adopte o declarație de condamnare a administrației Lukașenko datorită opoziției Rusiei și Chinei, membri permanenți în Consiliul de Securitate al ONU.

Svetlana Tihanovskaia a candidat la alegerile prezidenţiale din 9 august din Belarus, iar susţinătorii săi consideră că ea a câștigat acest scrutin. Reprezentanta opoziţiei a fugit în Lituania după votul pe care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a susţinut că l-a câştigat cu o amplă majoritate, ceea ce a dus la proteste în masă în Republica Belarus.

Președintele Vladimir Putin, pavăză pentru Lukașenko

Președintele Vladimir Putin, pavăză pentru Lukașenko

Lukașenko, invitat la Moscova

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au decis să se întâlnească la Moscova în săptămânile următoare, a anunţat Kremlinul.

Cei doi șefi de stat au discutat, duminică, la telefon, despre consolidarea relaţiilor între Rusia şi Belarus şi despre extinderea cooperării bilaterale. ”S-a convenit să se organizeze o întâlnire la Moscova în săptămânile următoare”, a anunţat într-un comunicat Kremlinul. Liderul de la Kremlin l-a felicitat pe Lukașenko cu ocazia zilei de naștere.

Putin a declarat joi că este pregătit să desfăşoare forţe în Belarus dacă protestele post-electorale degenerează în această ţară, cerând totodată părţilor o soluţionare negociată.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o mişcare inedită de contestare după alegerile de la 9 august, care l-au dat câştigător cu 80% din sufragii şi pe care opoziţia le-a denunţat ca fiind frauduloase.

Războiul declarațiilor

Rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost respinse de Uniunea Europeană, care pregăteşte sancţiuni împotriva unor înalţi reprezentanţi ai regimului belarus şi i-a cerut lui Aleksandr Lukaşenko să dialogheze cu opoziţia. Lukaşenko a refuzat în schimb orice concesie şi denunţă un complot occidental menit a-l înlătura de la putere. Singurul său sprijin rămân Rusia și China, care au recunoscut deja victoria lui Lukașenko.

Primele manifestaţii din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forţă. Conform mass-media trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite şi peste 7.000 au fost arestate. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *