„Razboiul gazelor” se muta in instante

, , , , ,
 

ianukovici-si-medvedev 125585-iRazboiul energetic dintre Kiev si Moscova se inteteste. Dupa arestarea fostului premier Iulia Timosenko, Kievul se arata tot mai nemultumit de pretul platit pentru gazele rusesti. Acesta a fost fixat intr-un contract pe zece ani, semnat in 2009 de fostul premier Iulia Timosenko. Aceasta compare in prezent in justitie pentru abuz de putere. Ucraina se pregateste sa conteste in justitie contractele sale de livrare de gaze semnate cu Rusia, a declarat marti presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, intr-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant. „Pozitia Rusiei este, in opinia noastra, cu totul inacceptabila, si daca nu se schimba, ne vom intoarce catre un arbitraj international”, a declarat seful statului in acest interviu, evocand tribunalul de arbitraj de la Stockholm (Suedia) si cel de la Haga (Olanda). „Aproape am terminat de pregatit documentele pentru tribunal. Suntem convinsi ca acordurile internationale au fost incalcate”, adauga el.

Santajul Kremlinului

La randul sau, Kremlinul se declara dispus sa scada pretul cu conditia ca Kievul sa accepte intrarea in Uniunea vamala formata de Rusia, Belarus si Kazahstan si sa cedeze Naftogaz companiei Gazprom. Kievul a respins aceasta propunere in mod repetat. „Nu suntem niste rude sarace (…) Suntem un stat independent”, subliniaza presedintele, care era considerat mai degraba un prorus cand a ajuns la putere in 2010, castigand alegerile in fata liderilor „revolutiei portocalii” din 2004. „Vorbind cu noi prin folosirea fortei si a ultimatumurilor nu veti obtine niciun rezultat”, avertizeaza el. „Conditiile (contractului in vigoare) au fost puse ca pentru un inamic”, declara el. Potrivit lui Ianukovici, Ucraina plateste mai mult decat Germania si vireaza anual intre „cinci si sase miliarde de dolari” mai mult decat ar trebui sa plateasca in mod normal. „in zece ani de contract, inseamna 60 de miliarde de dolari!”, subliniaza el, adaugand ca aceasta suma reprezinta 20 la suta din bugetul anual al tarii.

Cep pentru Nord Stream

In timp ce Ucraina ameninta cu instantele judecatoresti, premierul rus Vladimir Putin a lansat marti gazoductul Nord Stream, ce va transporta gaz rus catre Germania pe sub Marea Baltica, pentru a evita Europa Centrala. Dupa ce conducta va fi umpluta cu gaz, la inceputul lunii octombrie, Moscova va lansa livrarile catre Europa. Proiectul Nord Stream, in valoare de 11 miliarde de dolari, detinut in proportie de 51% de Gazprom şi de cate 15,5% de  E.ON Ruhrgas, respectiv BASF-Wintershall, include doua conducte paralele, cu o capacitate anuala totala de 55 de miliarde de metri cubi.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *