Razboiul declaratiilor: Tensiuni diplomatice intre Turcia si Irak

, , ,
 

Premierul irakian, Nouri al-Maliki, a declarat vineri că Turcia este pe cale să devină un inamic în regiune încercând să domine şi să se amestece în problemele interne ale vecinilor săi. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a răspuns, acuzându-l că  “se dă în spectacol”.
“Continuarea politicii sale interne şi regionale va dăuna intereselor Turciei care va deveni pentru toţi cei din regiune un stat ostil”, a afirmat Nouri al-Maliki într-un comunicat. Joi, la sfârşitul unei întrevederi la Istanbul cu liderul kurd Massud Barzani, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, sunnit, l-a atacat pe omologul său irakian, şiit, acuzându-l de monopolizare a puterii şi “egocentrism politic şi discriminare împotriva grupurilor sunnite din guvernul său”, relatează presa turcă. “Evoluţiile din Irak, nu prevestesc nimic bun”, a adăugat premierul Erdogan.
“În ultima sa declaraţie, Recep Tayyip Erdogan a intervenit în problemele interne ale Irakului dovedind că el încă trăieşte cu iluzia că domină regiunea”, a mai spus şeful guvernului irakian. “Este regretabil că declaraţia lui are o dimensiune religioasă, pentru că în ciuda dezminţirilor precedente, această dimensiune apare foarte clar, şi ea este respinsă de toţi irakienii”, a mai spus premierul Nouri al-Maliki.
“I-am răspuns prin intermediul Ministerului de Externe. Dacă îi permitem lui Maliki să vorbească prea mult, îi oferim ocazia să se dea în spectacol, nu are nevoie să fie încurajat în aceste prestigioase încercări”, a declarat Erdogan la Istanbul, în cursul unei conferinţe de presă la întoarcerea dintr-o vizită efectuată în Qatar. “În cele mai grele momente, Turcia a fost mereu alături de Irak”, a subliniat prim-ministrul, dând asigurări că Ankara “nu face diferenţe între şiiţi şi sunniţi”. “Maliki trebuie să ştie că atitudinea sa nu ne va separa de fraţii noştri irakieni”, a continuat Erdogan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *