Raport: Reformele anticoruptie au nivel scazut de perceptie in randul populatiei din RM

de | nov. 27, 2012 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Reformele anticoruptie in Republica Moldova raman a fi slab percepute si fara impact real considerabil, se precizeaza in concluziile raportului trimestrial „Euromonitor”, realizat de catre Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT) si Centrul analitic independent „Expert-Grup”, citat de agentia Info-Prim Neo. Potrivit raportorilor, desi pana acum au fost semnalate si combatute mai multe cazuri de coruptie, […]

Reformele anticoruptie in Republica Moldova raman a fi slab percepute si fara impact real considerabil, se precizeaza in concluziile raportului trimestrial „Euromonitor”, realizat de catre Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT) si Centrul analitic independent „Expert-Grup”, citat de agentia Info-Prim Neo. Potrivit raportorilor, desi pana acum au fost semnalate si combatute mai multe cazuri de coruptie, acestea se refera la functionari publici de rang mediu ori inferior, mai putin la cei de rang inalt. Directorul ADEPT, Igor Botan, a declarat marti, 27 noiembrie, in cadrul unei mese rotunde, ca procesele in sfera anticoruptie vizeaza in cea mai mare parte perfectionarea cadrului legislativ in conformitate cu standardele si recomandarile internationale, precum si cu documentele de politici interne. Reformarea Centrului National Anticoruptie a fost taraganata si nu a fost ferita de influente politice excesive. Totodata, ingrijorari deosebite a determinat nefunctionalitatea Comisiei Nationale de Integritate (CNI) si neaplicarea mecanismului de verificare a declaratiilor de averi, venituri si interese. Tema combaterii coruptiei la nivel inalt este ocolita. insasi existenta fenomenului se incearca a fi negata permanent, a remarcat Igor Botan.
Raportul mai arata ca, desi autoritatile continua sa imbunatateasca cadrul legal privind combaterea si prevenirea torturii, investigarea si examinarea in instantele de judecata a cazurilor de tortura raman a fi ineficiente.

Lipsa de informare a judecatorilor si a presei

Impactul aplicarii Legii privind libertatea de exprimare continua sa ramana unul scazut, ca urmare a lipsei de informare a judecatorilor, dar si a jurnalistilor. Lipsesc progresele in reformarea IPNA Compania „Teleradio-Moldova” si in imbunatatirea cadrului legislativ ce reglementeaza activitatea mass-media. Igor Botan a mai spus ca abordarea reglementarii transnistriene prin prisma „consolidarii masurilor de incredere” a avut efecte pozitive moderate, dar si-a consumat potentialul. Autoritatile moldovene nu au deocamdata o abordare de alternativa sau complimentara tacticii „pasilor mici” pentru a convinge liderii transnistrieni sa accepte discutarea problemelor de fond pentru reglementarea durabila a conflictului, acesta ramanand a fi unul „inghetat”. Suportul financiar si politic masiv al Federatiei Ruse pentru regimul separatist transnistrean motiveaza dezinteresul liderilor transnistrieni fata abordarea problemelor in esenta in reglementarea transnistreana. Raportul a fost efectuat in baza monitorizarii procesului de realizare de catre autoritatile Republicii Moldova a angajamentelor asumate in cadrul procesului de integrare europeana pe parcursul perioadei iulie-septembrie curent. Raportul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros-Moldova in cadrul proiectului „Relatiile UE-Moldova – monitorizarea progresului in Contextul Politicii Europene de Vecinatate”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *