Rachete S-300. Iranul cere Rusiei despagubiri de 4 miliarde de dolari

, , , , ,
 

Ministerul apărării de la Teheran şi compania iraniană The Aerospace Industries Organization revendică de la întreprinderea rusă responsabilă cu exportul de armament Rosoboronexport despăgubiri în valoare de aproape 4 miliarde de dolari pentru rezilierea unor contracte privind achiziţionarea de armament rusesc.
Plângerea depusă la Centrul de arbitraj comercial internaţional de la Geneva pentru neîndeplinirea contractelor a fost depusă pe 13 aprilie 2011, Teheranul cerând plata unei daune de 3,98 miliarde de dolari, se arată în raportul anual al Rosoboronexport, publicat joi. În document se precizează că instanţa nu a fixat o dată pentru judecarea acestui caz. Presa a scris anterior că Iranul a solicitat fie ca Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale vizând livrarea rachetelor S-300, fie să achite daune. Experţii susţin, însă, că sunt slabe şanse ca cererea să fie satisfăcută.
„Nu este exclus că acest caz nici nu va fi examinat, întrucât îndeplinirea contractului a fost sistată ca urmare a impunerii unor sancţiuni internaţionale, care prevedeau interdicţia de a livra armament Iranului. Rusia, după cum se ştie, a anunţat oficial că anulează contractul privind S-300 şi returnează avansul primit, în sumă de 166,8 milioane de dolari”, au declarat surse responsabile de exportul tehnicii militare. Moscova şi Teheranul au semnat contractul vizând livrarea unor sisteme de rachete S-300 în 2007. Potrivit unor date neoficiale, valoarea acestuia era de 800 de milioane de dolari.

2 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] dupa semnarea la Lausanne a unui acord de principiu in problema programului nuclear iranian. Semnarea actualului contract in Rusia si Iran, vine dupa un lung sir de episoade incinse, care au culminat in vara lui 2012 cu o plangere depusa de autoritatile de la Teheran la Centrul de […]

  2. […] dupa semnarea la Lausanne a unui acord de principiu in problema programului nuclear iranian. Semnarea actualului contract in Rusia si Iran, vine dupa un lung sir de episoade incinse, care au culminat in vara lui 2012 cu o plangere depusa de autoritatile de la Teheran la Centrul de […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *