Putin si propaganda pro-Kremlin au dat tonul luptei mediatice cu Occidentul

, , , , ,
 

putin propaganda

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni ca nimeni nu trebuie sa foloseasca accidentul aviatic din Ucraina in scopuri politice. „Vorbind despre evenimente tragice ce au avut loc in spatiul aerian de deasupra Donețk-ului, as dori sa spun despre cum noi, in Rusia, tratam astfel de eveniment. Am facut apel repetat catre ambele parti implicate in conflict sa opreasca varsarea de sange si sa se aseze la masa negocierilor”, a declarat Putin la postul de televiziune Rusia 24, citat de Karadeniz Press.

El a mai spus ca incidentul ar fi putut fi evitat in cazul in care armata ucraineana nu reinceperea operatiunile militare la data de 28 iunie. „Toti cei care sunt responsabili de situatia din regiune trebuie sa isi asume responsabilitatile in fata propriului popor, precum si in fata celor din tarile ai caror cetateni au murit in aceasta catastrofa”, a adaugat presedintele rus. Referitor la ancheta privind prabusirea avionului, liderul de la Kremlin a apreciat ca este „indispensabil sa se faca totul pentru a garanta securitatea activitatii expertilor internationali la locul tragediei”.

Ce scriu ziarele din Federatia Rusa

Pe de alta parte, agentia France Presse observa ca media pro-Kremlin a declansat concomitent cu declaratiile lui Putin o serie de atacuri la adresa Occidentului. ‘Presa occidentala știe deja cine este responsabil de prabușirea avionului de linie. In mod evident, aceasta este Rusia’, scrie cotidianul popular Komsomolskaia Pravda, acuzand Occidentul ca trage concluzii pripite inainte ca ancheta sa fi inceput. ‘Cei vinovați au fost numiți’, titreaza la randul sau cotidianul de mare tiraj Moskovski Komsomoleț, evocand ca SUA au mințit deja o data cand l-au acuzat pe (fostul lider irakian) Saddam Hussein ca ar deține arme de distrugere in masa.

La randul sau, Rossiiskaia Gazeta acuza autoritațile de la Kiev pentru refuzul de a coopera cu Moscova. ‘Kievul nu se grabește sa raspunda celor ’10 intrebari’ cu privire la Boeing’, scrie acesta, referindu-se la seria de zece intrebari formulate la sfarșitul saptamanii trecute de Ministerul rus al Apararii și adresate autoritaților ucrainene pentru a face lumina in cazul catastrofei aeriene. ‘Dezastru este nu doar in cer, ci și in relațiile dintre Rusia și Occident’, estimeaza cotidianul Nezavissimaia Gazeta.

Pericolul izolarii

Incidentul aviatic ar putea duce la o izolare a Rusiei in plan international, sunt de parere o serie de analisti politici internationali, care prevad chiar o cale precum cea a Iranului. „Se constata o confruntare majora intre Rusia si Occident. Izolarea Rusiei se va accentua in mod constant”, a declarat Iuli Nisnevici, expert la Universitatea de studii economice din Moscova. La randul sau, Rusia a respins acuzatiile oficialilor americani, subliniind ca Washingtonul a tras concluzii inainte de inceperea anchetei privind catastrofa aviatica din Ucraina.

Adjunctul ministrului rus al Apararii, Anatoli Antonov, a declarat, sambata, ca Rusia este victima unui „razboi al dezinformarii”. „Cred ca daca ancheta va incrima Moscova, chiar si indirect, Rusia va nega responsabilitatea”, afirma, la randul sau, economistul rus Serghei Guriev. „Daca ancheta va acuza Rusia, aceasta va reprezenta o catastrofa pentru tara”, subliniaza, la randul sau, expertul independent Evgheni Gontmaher. in afara de responsabilitatea uneia dintre cele doua parti in catastrofa aviatica din Ucraina, analistii considera ca divergentele dintre Rusia si Occident vor lua amploare. „Situatia se va inrautati”, explica Gontmaher, care considera ca Rusia ar putea fi izolata asemenea Iranului. „Ma tem ca ne indreptam spre o astfel de evolutie”, a apreciat expertul. Unii analisti au facut chiar o paralela cu regimul fostului presedinte libian Muammar Kadhafi, considerat instigatorul atentatului care a provocat explozia zborului 103 al companiei Pan Am, la Lockerbie, in 1998, provocand moartea a 270 de persoane. Critica la adresa politicii Kremlinului, Iulia Latinina a apreciat tragedia avionului malaysian drept „un al doilea Lockerbie”, la postul de radio Ecoul Moscovei.

„Desigur, Rusia nu este Libia”, afirma, la randul sau, jurnalistul Maksim Samurukov, intr-un editorial publicat in cotidianul Slon.ru. El considera ca o izolare totala va fi greu de impus Moscovei, in conditiile in care Rusia este membru permament in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite si are numerosi aliati in Asia si in America de Sud. „Altfel spus, nu va fi nevoie de sustinerea tuturor tarilor din lume pentru decretarea unui embargou impotriva Rusiei. intr-un astfel de caz, nici neutralitatea Chinei nu va fi de folos”, explica jurnalistul. Unii analisti au facut chiar o paralela cu regimul fostului presedinte libian Muammar Kadhafi, considerat instigatorul atentatului care a provocat explozia zborului 103 al companiei Pan Am, la Lockerbie, in 1998, provocand moartea a 270 de persoane.

Critica la adresa politicii Kremlinului, Iulia Latinina a apreciat tragedia avionului malaysian drept „un al doilea Lockerbie”, la postul de radio Ecoul Moscovei. „Desigur, Rusia nu este Libia”, afirma, la randul sau, jurnalistul Maksim Samurukov, intr-un editorial publicat in cotidianul Slon.ru. El considera ca o izolare totala va fi greu de impus Moscovei, in conditiile in care Rusia este membru permament in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite si are numerosi aliati in Asia si in America de Sud. „Altfel spus, nu va fi nevoie de sustinerea tuturor tarilor din lume pentru decretarea unui embargou impotriva Rusiei. Intr-un astfel de caz, nici neutralitatea Chinei nu va fi de folos”, explica jurnalistul. Potrivit expertilor, liderii europeni, pana acum divizati in privinta pozitiei fata de Rusiei, ar putea urma atitudinea Washingtonului in ceea ce priveste consolidarea sanctiunilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *