Pretinsii lideri de la Tiraspol, in razboi cu scolile cu predare in limba romana pe Facebook

de | nov. 27, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Predarea limbii romane in scolile transnitrene a ajuns subiect de comentat pe retele de socializare pentru asa-numitii lideri de la Tiraspol. In urma aparitiilor unor materiale de presa in care directorii unor licee cu predare in limba romana din regiunea transtreana se plang ca sunt supusi unor presiuni din partea autoritatilor, sefa pretinsei diplomatii de […]

Predarea limbii romane in scolile transnitrene a ajuns subiect de comentat pe retele de socializare pentru asa-numitii lideri de la Tiraspol. In urma aparitiilor unor materiale de presa in care directorii unor licee cu predare in limba romana din regiunea transtreana se plang ca sunt supusi unor presiuni din partea autoritatilor, sefa pretinsei diplomatii de peste Nistru, Nina Stanski, a scris luni pe Facebook ca probleme semnalate de directoarea unui dintre liceele cu predare in limba romana de peste Nistru sunt „frustrari si porniri impotriva a tot ce este transnistrean si rusesc”. La comentarii s-a abonat nimeni altul decat liderul Evgheni Sevciuk. „scolile nu sunt guvernamentale si nici municipale, cu toate acestea platile comunale se efectueaza la un pret mai jos de sinecost. Dar trebuie sa fie facuta procedura de inregistrare a scolilor pentru ca aceste scoli sa nu devina un focar al extremismului (exemplu – cazul profesorului de la Balti)”, a mentionat Sevciuk. Mai mult de atat, liderul transnistrean le-a recomandat activistilor din cercurile de la Chisinau sa asigure conditii decente in aceste scoli. “Cert este ca o serie din aceste scoli au fost finantate prin intermediul granturilor internationale, insa multi au pretentia ca noi facem acolo tot ce vrem si ca suntem obligati sa oferim spatiu si conditii asemanatoare cu celelalte scoli din Transnistria. E o abordare destul de ciudata. Respectand opinia partenerilor nostri, am dori sa fie inteles faptul ca avem propia opinie. in Transnistria scolile cu studiere in grafia chirilica functioneaza liber, in conformitate cu legea”, a mai spus Sevciuk. El a mai spus ca aceasta problema a fost prea mult mediatizata. “Subiectul a fost politizat intentionat, iar acum se creaza impresia ca aceasta tema mai este abordata doar de dragul discutiilor, ignorandu-se problemele importante”, a adaugat Sevciuk.

La masa tratativelor, nu pe retele de socializare

Presedintele Asociatiei Promo-LEX sustine ca liderul transnistrean trebuie sa solutioneze problemele existente altfel decat prin discutii pe retelele de socializare. „Domnul Sevciuk, in calitatea sa de conducator al administratiei regionale ar trebui sa discute problema direct cu directorii, colectivele de profesori, elevi sau parinti ale acestor institutii. Asa ar fi mai corect, deoarece ei locuiesc in acest teritoriu, achita taxe, impozite etc. Respectiv, acesti oameni au niste drepturi elementare si fundamentale”. Iar daca vorbim de drepturi, vrea sevciuk sau nu, ii place sau nu, exista o decizie a CEDO votata de 16 judecatori, care stabileste foarte clar ca drepturile celor 170 de persoane au fost incalcate grav. O astfel de decizie nu mai poate fi comentata. Urmeaza sa fie respectata de toata lumea, inclusiv de administratia de la Tiraspol”, a comentat Ion Manole pentru portalul moldova.org.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *