Presedintele R Moldova – Nicolae Timofti, felicitat din toate partile

, , , ,
 

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit vineri, în cadrul unor convorbiri telefonice, felicitări de la Preşedintele României, Traian Băsescu, Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici şi Premierul Ungariei, Victor Orban. De asemenea, UE a salutat ”rezultatul reuşit” al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău.
Într-o declaraţie comună, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe Catherine Ashton şi comisarul european pentru extindere Stefan Fule menţionează că rezultatul scrutinului deschide calea către dialog între toate facţiunile politice, astfel încât să se poată oferi în continuare un răspuns aspiraţiilor sociale şi economice ale ţării şi consolidării societăţii din Republica Moldova. ”Uniunea Europeană îl felicită pe preşedintele Nicolae Timofti pentru alegerea sa şi este gata să conlucreze cu el pentru sprijinirea democraţiei, a reformelor şi a agendei ambiţioase de apropiere de Uniunea Europeană, ca şi în privinţa soluţionării rapide şi paşnice a conflictului transnistrean”, arată declaraţia UE.
Traian Băsescu, Viktor Ianukovici şi Victor Orban i-au urat noului Preşedinte al Republicii Moldova mult succes şi realizarea obiectivelor pe care şi le-a propus. În cadrul convorbirilor cu Traian Băsescu şi Viktor Ianukovici s-a menţionat necesitatea consolidării relaţiilor de prietenie şi bună vecinătate, dar şi necesitatea dezvoltării acestora în continuare. Preşedinţii României şi Ucrainei l-au invitat pe Nicolae Timofti să întreprindă vizite oficiale la Bucureşti şi Kiev în timpul apropiat. La rândul său, Victor Orban a menţionat că ar fi bucuros să aibă o întâlnire cu Nicolae Timofti şi şi-a exprimat speranţa că va avea această ocazie în viitorul apropiat.
Nicolae Timofti a mulţumit pentru felicitări şi a menţionat că, în calitate de Preşedinte, va depune toate eforturile pentru a asigura dezvoltarea Republicii Moldova în condiţii de stabilitate.

Felictări din capitala României

”Cu prilejul discuţiei care a avut loc la scurt timp după confirmarea alegerii domnului Timofti în funcţia supremă în statul vecin, preşedintele Băsescu i-a adresat acestuia urări de succes în îndeplinirea mandatului şi l-a asigurat de sprijinul său deplin pentru continuarea proceselor de reformă internă şi de apropiere de Uniunea Europeană” precizează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti. Totodată, preşedintele Băsescu a transmis felicitări şi clasei politice de la Chişinău pentru acordul exprimat vineri în Parlament.
De asemenea, Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat vineri că salută alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, spunând că acesta este un magistrat respectat, de o ţinută profesională şi o probitate morală deosebite. “Acest lucru oferă garanţia unui profil deosebit, de tip european, noului preşedinte ales al Republicii Moldova. Încă o dată, vorbim de o decizie politică absolut necesară pentru stabilitatea ţării şi continuitatea demersurilor de apropiere de UE”.
La rândul său, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Atilla Korodi, susţine că este îmbucurător că se termină o perioadă cu multe incertitudini şi cu multe momente critice pentru democraţia din Republica Moldova. El crede că odată cu alegerea unui preşedinte care să-şi asume destinul proeuropean al Republicii Moldova vor putea să se continue reformele pro-europene. “Ceea ce înseamnă şi o apropiere de ceea ce reprezintă România, ca stat membru UE, şi de ceea ce reprezintă UE, ca instituţie care militează pentru democraţie largă şi o rezolvare cât mai grabnică a problemelor îngheţate, respectiv a situaţiei din Transnistria”, a adăugat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *