Preşedintele „Gazprom” atacă livrările de gaze din Europa în Ucraina

, , , , ,
 
Gazprom, arma energetica a Moscovei

Gazprom, arma energetica a Moscovei

Livrările de gaze în Ucraina de pe teritoriul Europei, care au început la sfârşitul anului 2012 – „sunt un rezultat al unor operaţiuni netransparente, care au loc doar pe hârtie”, a declarat directorul general al companiei ruseşti „Gazprom”, Alexei Miller. Conform opiniei sale, reversul gazelor din Europa în Ucraina, este fizic imposibil, de oarece pentru aceasta ar fi nevoie de un gazoduct separat. Miller a remarcat că, încălcările de către partea ucraineană a contractelor cu „Gazprom”-ul, pot fi „uşor demonstrate” de către un audit independent. Conducătorul monopolului rusesc de gaze a adăugat că, în opinia sa, companiile „serioase” din Europa nu vor accepta să participe la livrările dubioase de gaze în Ucraina.

Razboiul declaratiilor

La începutul lunii aprilie 2013, reprezentanţii „Gazprom”-ului susţineau că, livrările reverse de gaze în Ucraina sunt doar scheme de escrocherii. Partea ucraineană insista că nu este nimic ilegal în achiziţionarea gazelor din Europa. Până în 2012, „Gazprom”-ul era singurul furnizor de gaze în Ucraina. În afară de aceasta, prin Ucraina era transportată cea mai mare parte a gazului exportat în Europa, iar preţurile la gazul rusesc, pentru unele state europene, era mai mic decât preţul pentru Ucraina. Din acest motiv, „Naftogaz Ucraina” a încheiat un şir de contracte de achiziţionare a gazelor din Europa, dar în realitate, gazele doar pentru scurt timp părăsesc teritoriul ucrainean, după care nu mai aparţin Rusiei, pentru ca imediat după, să fie pompate înapoi ca şi gaze europene.

Volum scazut

În anul 2012, Ucraina a primit din Europa 57 mln mc de gaze, dar în anul curent volumul a crescut semnificativ– astfel, doar în ianuarie 2013 ele au constituit 47 mln mc de gaze. Iar din luna martie, Ucraina a început să achiziţioneze gaze europene de pe a doua rută, prin Ungaria (iniţial gazele erau achiziţionate doar prin Polonia). Totodată livrările „Gazprom”-ului în Ucraina au scăzut drastic, astfel în 2012, Ucraiana a achiziţionat 33 mlrd mc de gaze ruseşti, ceea ce este cu 25% mai puţin decât cu un an înainte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *