Premierul ucrainean ridica in slavi Uniunea Vamala

, , , ,
 
Mykola Azarov, multumit de Uniunea Vamala

Mykola Azarov, multumit de Uniunea Vamala

Cabinetul de miniștri din Ucraina a creat un grup de lucru, la nivel înalt, care va fi responsabil de intensificarea relațiilor cu Uniunea Vamală și statele-membre ale Comunității Economice Euroasiatice. De asemenea, a fost creată o Comisie interministerială de experți responsabilă cu elaborarea recomandărilor și mecanismelor necesare pentru aprofundarea relațiilor cu Uniunea Vamală, a mai anuntat premierul Ucrainei, Mykola Azarov, în cadrul unei recente ședințe a Guvernului de la Kiev.
„Scopul nostru este să ne decidem: la care acorduri, reeșind din interesul național al Ucrainei, este profitabil să ne asociem”, a mai declarat Azarov, citat de serviciul de presă al guvernului ucrainean, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Premierul a mai remarcat că grupul a analizat deja 95 din 118 acorduri care sunt în vigoare în Uniunea Vamală. „Analiza factorială a efectelor colaborării cu statele Uniunii Vamale demonstrează că va fi garantată o creșterea economică sporită, se va activiza utilizarea potențialului de transport ucrainean, vor fi create noi locuri de muncă”, a declarat acesta.

Document strategic

Conform lui, Memorandumul, semnat săptămâna trecută, despre aprofundarea colaborării dintre Comisia Economică Euroasiatică (organul executiv al Uniunii Vamale) și Ucraina este un document cadru, care nu este deloc în contradicție cu obligațiunile internaționale asumate de Ucraina.
Reamintim că memorandumul a fost semnat in data de 31 mai 2013, la Minsk de către premierul Ucrainei, Nicolai Azarov și președintele Comisiei Economice Euroasiatice, Victor Hristenco. Documentul presupune acordarea Ucrainei posibilității de a avea un reprezentant în comisie și să obțină statutul de observator în noua organizație, EuroAsEC, care își va începe activitatea la 1 ianuarie 2015. Totodată, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, pe care Ucraina, cel puțin la nivel declarativ, speră să îl semneze în noiembrie 2013 la Vilnius, exclude posibilitatea intrării Ucrainei în Uniunea Vamală.
In acest context, adjunctul secretarului general al EuroAsEC, Serghei Glaziev, a declarat că Ucraina a depus cererea pentru obținerea statutului de observator la Comisia Economică Euroasiatică, ceea ce în perspectivă înseamnă aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală. El a adăugat că Ucraina va putea deveni membru al EuroAsEC doar dacă inițial va deveni membru al Uniunii Vamale. Glaziev a mai remarcat că astfel Ucraina nu va putea participa în acorduri similare cu Uniunea Europeană.

1 răspunde
  1. Tatiana Chitoroga
    Tatiana Chitoroga says:

    Daca Ucraina va merge spre UEA, Moldova v/a avea de ales,ori sa ee calea Ucrainei si ea,ceia ce ar insemna reintoarcerea in acelasi URSS, ori sa se uneasca cu Romania si sa
    mearga pe calea europiana.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *