Premiera: NATO si Rusia executa impreuna manevre aeriene peste Marea Neagra

, , , , , ,
 
f-16 6484
Aviatia rusa si cea a NATO vor participa, saptamana viitoare, la manevre comune inedite vizand evitarea unor atentate teroriste ca cele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, a anuntat miercuri biroul de presa al Aliantei. Exercitiul poarta numele “Vigilant Skies 2011” si este prevazut sa dureze patru zile incepand de luni, cu zboruri comune deasupra Poloniei si Marii Negre. Scenariul de manevre prevede ca avioanele poloneze F-16 incerce sa intercepteze, marti, un avion “renegat” care a decolat de la Cracovia, in Polonia, dupa care predau stafeta avioanelor rusesti Suhoi, ce au misiunea sa conduca avionul pe aeroportul polonez Malbork, din nordul tarii, potrivit NATO.

F-16 deasupra litoralului

In ziua urmatoare, deasupra Marii Negre, trei avioane F-16 turcesti si doua Suhoi urmeaza sa intercepteze un nou avion care a deviat de la planul de zbor initial si a pierdut mijloacele de comunicare. Potrivit Aliantei Nord-Atlantice, fortele aeriene rusesti nu au participat pana in prezent la manevre comune cu NATO. Exercitiul aerian intra in cadrul unui proiect ruso-atlantic pus in aplicare pentru a impiedica repetarea unor atentate de tipul celor de la 11 septembrie din Statele Unite, “NATO-Russia Council Cooperative Airspace Initiative (CAI)”. Acesta vizeaza “schimbul de informatii privind miscarile din spatiile aeriene ale NATO si Rusia si coordonarea interceptarii avioanelor” suspectate ca ar fi folosite la comiterea unui atentat, potrivit unui comunicat al Aliantei. Initiativa va permite “ameliorarea securitatii a mii de pasageri care folosesc zilnic zborurile internationale ce traverseaza spatiile aeriene ale NATO si Rusiei si a milioane de persoane de la sol”, a precizat comunicatul. Manevrele vor fi coordonate de la doua centre de control, de la Varsovia si, respectiv, Moscova. In ultima vreme relatii dintre Moscova si Washinton s-au racit pe fondul dorintei SUA de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Romania si Polonia. Rusia a reactionat dur, amenintand cu rupere noului tratat START semnat de Obama si Medvedev.

Avioane americane pentru Romania si Bulgaria

In privinta unul eventual contract intre Romania si SUA privind achizitionare de avioane multirol F-16 de catre tara noastra, nici Guvernul român si nici cel american nu sunt dispuse sa se ocupe in acest moment de un aranjament financiar cu privire la achizitionarea de avioane F-16, a declarat joi ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care a precizat insa ca exista mai multe variante in privinta acestui contract. Intrebat, intr-o conferinta de presa, daca are noutati in legatura cu contractul privind achizitionarea de avioane F-16, ambasadorul Mark Gitenstein a afirmat ca este o negociere foarte complicata pentru ca la un moment dat va fi nevoie de anumite aranjamente de ordin financiar. “Sincer, cred ca niciunul dintre cele doua guverne nu este foarte dispus la ora actuala sa intre, sa se ocupe de un asemenea aranjament financiar”, a declarat Gitenstein. El a admis ca este posibil un aranjament de cumparare la pachet al unor astfel de aparate de catre Romania, Bulgaria, Turcia si Croatia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *