Polonia si Romania fac lobby ca UE sa ajute financiar Chisinaul si sa sanctioneze Rusia pentru embargo-ul asupra vinul moldovenesc

, , , , ,
 
Europarlamentarul polonez, Jacek Saryusz-Wolski

Europarlamentarul polonez, Jacek Saryusz-Wolski

Sanctiunile economice impuse Chisinaului si Kievului in privinta vinului si dulciurilor de catre Rusia au produs ecouri importante in cancelariile europene. Dupa ce oficialii Comisiei Europane si cei ai PE au blamat aceasta atitudine a Rusiei, altii au cerut masuri mai dure. Europarlamentarul polonez , Jacek Saryusz-Wolski, a declarat ieri pentru presa de la Kiev ca, in cazul un care embargo-ul va continua, UE va trebuie sa impuna la randul sau interdictii unor produse rusesti pe pietele din Europa. „UE poate impune un embargo, de exemplu, asupra livrarilor de vodca ruseasca pe piata europeana. Mai mult, Ucraina este protejata de normele OMC, in timp ce Rusia le incalca. Exista un intreg arsenal de instrumente pentru a proteja Ucraina de presiunile Rusiei. Inclusiv livrarea de gaz din UE catre Ucraina și Republica Moldova la preturi mai mici decat ofertele propuse de Rusia”, a spus Saryusz-Wolski, citat de agentia de presa ucraineana Unian. El a adaugat ca este clar cum Moscova, prin actiunile sale recente, a demonstrat deja intentia de a impiedica semnarea Acordului de Asociere. In urma cu doar doua zile, Parlamentul European solicita Federatiei Ruse sa respecte dreptul tarilor membre ale Parteneriatului Estic la incheierea acordurilor de asociere cu UE. Potrivit documentului, Rusia trebuie sa se abtina de la exercitarea oricaror presiuni, cum ar fi sanctiuni comerciale impotriva Ucrainei și Republicii Moldova, dar și amenintari in adresa Armeniei, care au drept scop descurajarea semnarii sau parafarii acordurilor cu UE in cadrul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, se spune in textul rezolutiei.

Mecanism de sprijin

Nu la fel de dura ca reactia oficialilor polonezi, Romania a cerut Bruxelles-ului sa ajute financiar Republica Moldova in acest moment greu pentru economia de peste Prut. Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a declarat intr-un interviu pentru Agerpres ca Bucurestiul a solicitat Comisiei Europene sa elaboreze un mecanism de sprijin financiar, prin care sa compenseze pierderile suferite de Republica Moldova, ca urmare a embargoului impus de Rusia asupra vinurilor moldovenesti. seful diplomatiei a semnalat ca restrictiile impuse de Moscova ar putea cauza „pierderi foarte serioase” pentru bugetul statului vecin, dat fiind faptul ca embargoul vizeaza produse perisabile. El a aratat ca ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, este „extrem de interesat si angajat in a gasi solutii” si a reiterat apelul catre companiile romanesti, catre retaileri, precum si catre populatia Romaniei, de a demonstra solidaritate cumparand produse din Republica Moldova in aceasta perioada. „Acest lucru stiu ca e deja subiect de analiza si preocupare si de reactie si din partea altor state ale Uniunii Europene. Am discutat cu colegi, ministri europeni, in ultimele zile, si exista aceeasi reactie. La acest lucru adaugati si discutiile pe care si eu personal le-am lansat inca din 6 septembrie la Reuniunea informala a ministrilor Afacerilor Externe din UE la Vilnius. Am avertizat la acel moment ca, din datele pe care le avem, exista riscul unui embargou pentru produse din Republica Moldova si am solicitat Comisiei Europene (doi comisari erau prezenti) sa puna pe picioare rapid un mecanism de asistenta, de sprijin si de compensare financiara pentru pierderile suferite, atentie, de un partener al UE, nu vorbim de orice fel de stat. A fost o receptare pozitiva a mesajului transmis, stiu ca acest lucru se discuta in Comisia Europeana si mecanisme pot fi identificate. Adica atat la nivel european, cat si din partea statelor membre, in primul rand Romania, eu cred ca va exista un sprijin concret si solidaritate in momente dificile. Si poate nu doar pentru Republica Moldova”, a sustinut Titus Corlatean.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *