Platoul continental al Romaniei in Marea Neagra. Comunistii ucraineni vor pedepsirea lui Iuscenko

, , , ,
 

Romania-Ucraina-Marea NeagraComuniştii ucraineni susţin că Iuşcenko trebuie tras la răspundere pentru că a cedat României platoul continental din Marea Neagră.
ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au confirmat miercuri o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 miliarde metri cubi. Sonda Domino -1, este forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Ea este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt în desfăsurare. Se estimează că adâncimea totală a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri.
Partidul Comunist din Ucraina consideră că fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko ar trebui să fie tras la răspundere pentru că “a cedat României platoul continental din apropierea Insulei Şerpilor” – informează Gazeta, care citează un comunicat al comuniştilor ucraineni. Potrivit Biroului de presă al formaţiunii politice, în anul 2009, mai mulţi experţi, inclusiv din rândul comuniştilor, au susţinut că “implicarea Curţii de la Haga în procesul de soluţionare a disputei teritoriale asupra Insulei Şerpilor indică faptul că Iuşcenko ar fi negociat în prealabil cedarea zonei economice în schimbul unor concesii dubioase”.
“A fost vorba de demersuri privind aderarea ţării la NATO şi de servicii aduse “prietenilor petrolieri” din fosta administraţie de la Casa Albă” – se subliniază în comunicat. Potrivit Partidului Comunist, eşecul Ucrainei în disputa teritorială soluţionată de instanţa de la Haga era prevăzut dinainte. “În urma deciziei luate la Haga, o zonă cu resurse evaluată la 13.000 de kilometri pătraţi a fost acordată României. Acum a înţeles toată lumea că previziunea Partidului Comunist a fost una corectă.
Ucraina a cedat 79,34% din teritoriul aflat în litigiu. România va dezvolta acum aceste resurse, care cândva aparţineau Ucrainei” – susţin comuniştii de la Kiev. Potrivit acestora, pierderea resurselor strategice trebuie considerată o trădare a intereselor naţionale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *