Petrolul kazah, pregatit pentru Europa

, , , , , ,
 

Presedintele Nursultan Nazarbayev a transformat Kazahstanul intr-o putere regionala

Presedintele Nursultan Nazarbayev a transformat Kazahstanul intr-o putere regionala

Presedintele kazah, Nursultan Nazarbaev, a semnat, saptamana trecuta, un decret prezidential prin care a fost creat, in cadrul guvernului de la Astana, un nou minister al Petrolului si Gazului, pe fondul unei remanieri masive a Executivului local, relateaza surse diplomatice locale, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform declaratiilor presedintelui kazah, noul minister va prelua functiile de control asupra sectorului de gaz si petrol, detinut pana in prezent de compania KazMunaiGas. „Ministerul va elibera KazMunaiGas de functiile care pot conduce la un conflict intre interesele comerciale si cele de stat” a declarat presedintele kazah, Nursultan Nazarbaev.
Noul ministru, Sauat Mynbayev, fost sef al ministerului Energiei si Resurselor Minerale, un apropiat al presedintelui Nazarbaev, este considerat unul dintre cei mai buni experti in domeniu energetic de care dispune Kazahstanul, remarcandu-se ca unul din principalii autori ai noii strategii energetice a autoritatilor de la Astana.

Comisie petroliera

Concomitent, autoritatile din Kazahstan au decis infiintarea unei comisii, formate din oficiali, oameni de afaceri si membrii ai comunitatii academice din statul central-asiatic, pentru a analiza posibilitatile tehnice ale stabiliri unei noi rute de export pentru a-si transporta surplusul de petrol, tranzitand Caucazul de Sud si Marea Neagra spre Europa, au declarat surse diplomatice kazahe, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Reamintim ca anterior presedintele kazah Nursultan Nazarbaev a facut publica schema de export dupa discutiile purtate, la inceputul lunii martie 2010, cu presedintele roman Traian Basescu in capitala kazaha Astana. Nazarbaev a declarat ca petrolul kazah poate fi transportat printr-un nou oleoduct tranzitand Azerbaidjanul si Georgia spre Marea Neagra, pentru a fi transportat spre Romania cu ajutorul tancurilor petroliere. Noua ruta va ajuta Kazahstanul sa isi reduca dependenta de oleoductele rusesti care transporta majoritatea exporturilor sale de petrol destinate Occidentului, relateaza oficialii, citati de mass-media internationala.
Analistii sustin ca anuntul lui Nazarbaev demonstreaza o renastere a increderii Kazahstanului in rutele de export ale petrolului din Caucazul de Sud afectate in timpul unui scurt razboi dintre Rusia si Georgia in august 2008. Oleoductele si caile ferate georgiene au fost afectate in timpul razboiului, expunand vulnerabilitatea rutelor de transport ale energiei care ii ajutasera pe producatorii din Marea Caspica sa isi reduca dependenta de gazoductele rusesti.  Kazahstanul a oprit exporturile printr-un terminal marin la Batumi, pe coasta georgiana a Marii Negre, pe perioada razboiului si a declarat ca ar putea intarzia planurile de extindere a terminalului.

Gazprom kazah

Conform mass-media, Kazahstanul are nevoie de noi gazoducte de export pentru a putea face fata unei cresteri prevazute in productia de petrol dupa 2012, atunci cand va intra in functiune gigantul camp petrolier Kashagan, din Marea Caspica, care va fi administrat de investitori straini in colaborare cu KazMunaiGas. Nazarbaev a declarat ca petrolul de la Kashagan furnizat Romaniei ar putea fi transportat printr-un oleoduct care ar pleca din portul romanesc Constanta spre localitatea Trieste din Italia. Mass-media internationala noteaza in continuare ca oleoductul ar oferi Romaniei un rol strategic ca ruta de tranzit pentru petrolul caspic catre Europa Occidentala.
Reamintim ca Republica Kazahstan a produs in 2009, 1,5 milioane de barili de petrol pe zi si se asteapta sa isi dubleze productia dupa ce va fi dat in exploatare campul petrolier de la Kashagan. Totodata, KazMunaiGas, compania de stat kazaha, a cumparat compania romaneasca de prelucrare si distributie a petrolului, Rompetrol, deschizandu-si astfel o bresa pe pietele petroliere europene. Decizia presedintelui kazah de a restructura compania a transformat KazMunaiGas intr-un adevarat „Gazprom” kazah, considera surse oficiale locale, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Reamintim ca in timpul vizitei presedintelui roman, Traian Basescu la Astana, omologul sau kazah a reamintit ca, in prezent, compania KazMunaiGas detine 100% din Rompetrol, care efectueaza  livrari in Spania si in Italia, Franta si multe alte state din cadrul Uniunii Europene.

Varianta romaneasca

Anterior, presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a declarat, in timpul vizitei oficiale efectuate de presedintele roman Traian Basescu la Astana, ca a discutat cu seful statului roman despre constructia unei noi conducte de petrol intre zona caspica si Marea Neagra, care sa  fie conectata apoi la oleoductul Constanta-Trieste. Intrarea in exploatare a zacamantului Kasagan va permite majorarea productiei de petrol a Kazahstanului cu peste 50 de milioane de tone de titei, a aratat Nazarbayev.
„Am vorbit cu presedintele Basescu ca nu ar fi rau sa construim o noua ruta de transport via Caucaz, din Kazahstan, prin Marea Caspica, spre Baku, apoi catre Georgia, prin Azerbaidjan, catre Marea Neagra si Romania”, a mai declarat presedintele kazah, citat de mass-media de la Bucuresti. Atunci, proiectul Constanta-Trieste, care va lega Romania de Italia, va fi foarte util, a adaugat el.
„Putem sa lucram  impreuna la acest nou proiect, in vederea construirii unei noi conducte intre Marea Caspica si Marea Neagra. Am convenit cu Basescu sa colaboram in acest sens”, a spus Nazarbayev, care a mentionat si constructia de noi terminale, care sa permita livrarea petrolului pe Dunare, catre alte tari europene.
„In Kazahstan, privim aceasta  problema din punctul de vedere al diversificarii livrarilor de resurse petroliere (ale Kazahstanului – n.r.) pe piata mondiala. In prezent, transportam petrol prin Rusia catre Marea Neagra, pe calea traditionala, si spre Europa. Exista conducta din nordul Marii Caspice”, a explicat Nazarbaev, raspunzand unei intrebari referitoare la pozitia Kazahstanului fata de oleoductul PEOP (Constanta-Trieste).
Presedintele kazah a mai aratat ca exista si o conducta catre China, care transfera  cateva milioane de tone de petrol si a carei capacitate va creste in viitor. Statul kazah vrea totodata sa  livreze catre Baku, din porturile proprii, in jur de 10 milioane de tone de petrol, cantitate care ar urma sa creasca in viitor, a adaugat Nazarbaev.

Nabucco sau South Stream

Comisia Europeana nu considera  concurente proiectele South Stream si Nabucco si le considera “excelente”, a declarat recent comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, citat de mass-media rusa. „Proiectele South Stream si Nabucco nu sunt concurente, in opinia noastra”, a spus el, la Bruxelles. Potrivit comisarului, cele doua proiecte sunt „excelente” si extrem de importante pentru UE.
Reamintim ca proiectul South Stream este promovat de companiile Gazprom, ENI si EDF. Acest gazoduct va lega prin Marea Neagra orasul rus Novorossiisk de orasul bulgar Varna, inainte de a se desparti in doua ramificatii, care vor ajunge in Italia si Austria. Capacitatea sa este estimata la 63 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
La randul sau, Nabucco va aduce gazul de la Marea Caspica spre Europa, ocolind Federatia Rusa. Cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaz pe an, el va trece prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Romania si Austria.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *