Pentagon, 150 de milioane de dolari pentru Ucraina

, , , ,
 
SUA oferă asistență Ucrainei

SUA oferă asistență Ucrainei

Pentagon a anunţat că a acordat Ucrainei o nouă tranşă de asistenţă militară în valoare de 150 de milioane de dolari. Anunțul vine cu câteva zile înainte de un summit la Geneva între preşedintele american, Joe Biden, şi omologul său rus, Vladimir Putin. Nu este prima dată când Pentagon acordă asistență militară Republicii Ucraina.

Această asistenţă militară, care include în special radare, drone şi mijloace de comunicare securizată, se adaugă celor 125 de milioane de dolari deblocate deja în martie, a menţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby.

Asistență consistentă

Cu această a doua tranşă, guvernul Joe Biden a deblocat toate fondurile alocate pentru asistenţa de securitate Ucrainei în bugetul 2021, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
Asistenţa este destinată “să ajute forţele ucrainene să păstreze integritatea teritorială a ţării lor şi să îşi amelioreze capacităţile de interoperabilitate” cu sistemele de armament ale NATO, a precizat John Kirby.

Pentagonul “încurajează Ucraina să adopte reforme în conformitate cu principiile şi criteriile NATO pentru a face să avanseze aspiraţiile sale euro-atlantice”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Uniunea Europeană şi NATO sprijină Ucraina după anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia şi începutul conflictului din est cu separatiştii proruşi în 2014, dar solicită Kievului să depună mai multe eforturi pentru a duce la îndeplinire reformele politice şi economice esenţiale. Oficialii de la Kiev speră că Pentagon va continua să ofere asistență militară Republicii Ucraina.

Tensiunile rămân ridicate în estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi au acuzat vineri forţele ucrainene de uciderea a cinci luptători rebeli, Kievul raportând la rândul său un soldat ucis într-un bombardament. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *