Pas concret spre Europa: PE aproba ridicarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova

, , , ,
 

leanca ashton vilniusLegislativul european a aprobat, joi, ridicarea vizelor pentru cetatenii moldoveni. Incepand din luna mai a acestui an, moldovenii vor putea calatori fara restrictii in statele semnatare ale Acordului Schengen. Parlamentul European a votat joi (440 voturi in favoare, 60 voturi impotriva, 10 abtineri) eliminarea vizelor de calatorie pentru cetatenii moldoveni posesori ai unui pasaport biometric. Masura va acorda moldovenilor acces fara viza in tarile europene semnatare ale Acordului Schengen, informeaza un comunicat al PPE, remis Karadeniz Press. Republica Moldova devine astfel prima tara a Parteneriatului Estic care beneficiaza de un regim liberalizat de vize cu UE. „Astazi este o zi importanta nu numai pentru politica de vize a UE in general, ci mai ales pentru Republica Moldova. Sunt fericita ca Parlamentul a aprobat cu o majoritate atat de mare decizia de a ridica vizele pentru cetatenii Republicii Moldova”, a declarat raportorul PE pe acest dosar, Tanja Fajon. „Regimul liber de vize este unul dintre cele mai concrete elemente din relatia cu UE si una dintre masurile concrete, importante pentru oameni, mai ales pentru tineri. Moldova deschide un nou capitol. Guvernul trebuie sa isi continue drumul european, iar eu salut eforturile viitoare care vor fi facute in acest sens”, a adaugat ea, potrivit unui comunicat de presa al PE, preluat de Karadeniz Press.

Moment istoric: „Va asteptem cu inima deschisa”

 La randul sau, raportul din umbra al PPE pentru aceasta propunere, vicepresedintele Marian-Jean Marinescu, a declarat ca acest este exclusiv meritul cetatenilor de peste Prut. „Cetatenii din Republica Moldova merita sa calatoreasca fara viza in UE. Felicit inca o data Republica Moldova pentru indeplinirea obligatiilor si atasamentul fata de familia europeana. Este important ca Moldova sa ramana in continuare ferm angajata pe calea europeana”, a spus Marinescu. Europarlamentul Monica Macovei a caracterizat momentul drept unul istoric. „Este un moment istoric pentru cetatenii Republicii Moldova si pentru Parlamentul European. Liberalizarea vizelor este un succes al guvernarii pro-europene de la Chisinau si al eforturilor cetatenilor Republicii Moldova. Dragii mei, va asteptam cu inima deschisa”, a spus Macovei. Decizia de eliminare a vizelor de calatorie pentru cetatenii Republicii Moldova va intra in vigoare la 20 de zile de la publicarea regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale de la Bucuresti, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a salutat votul Parlamentului European in favoarea eliminarii regimului de vize in spatiul Uniunii Europene (UE) aplicabil cetatenilor Republicii Moldova.

Bucurie la Chisinau

Bucuria anuntului eliminarii vizelor a cuprins rapid Republica Moldova. Partidele din Coalitia Pro-Europeana (CPE) de la Chisinau au salutat joi ‘votul istoric’ al Parlamentului European prin care a fost decisa liberalizarea vizelor pentru cetatenii moldoveni. ‘Astazi (n.r. — joi), in Parlamentul European, a fost reconfirmat un adevar istoric: cetatenii Republicii Moldova sunt europeni si au dreptul de a calatori liber in Europa’, a declarat presedintele Partidului Liberal Democrat, fostul premier Vlad Filat, in cadrul unui briefing de presa, imediat dupa adoptarea in Parlamentul European a deciziei privind anularea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. El a mentionat ca decizia Parlamentului European este o recunoastere a meritului cetatenilor Republicii Moldova, care au reusit, indiferent de provocari, sa lupte pentru drepturi si libertati, pentru independenta si valori europene. ‘Cetatenii nu doar ca vor avea dreptul sa calatoreasca liber. Prin abolirea regimului de vize este consolidata independenta si suveranitatea Republicii Moldova, institutiile statului devin mai puternice, dar si mai responsabile. Familiile vor deveni mai unite, pentru ca cetatenii vor circula liber si multi dintre ei vor avea posibilitatea sa revina acasa; oamenii de afaceri vor putea sa stabileasca mai usor relatii de colaborare pentru a fortifica economia nationala. Nu este doar un drept, este o sansa istorica pentru cetatenii tarii noastre’, a declarat Vlad Filat. La randul sau, presedinte Nicolae Timofti a salutat votul de joi din Parlamentul European privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii tarii sale. El considera decizia un prim pas spre aderarea Republicii Moldova la UE. In acelasi timp, el a mentionat ca Republica Moldova trebuie sa continue reformele pentru a atinge standardele europene

2 raspunsuri
 1. Valentin
  Valentin says:

  Ma chish de bucurie! De parca moldovenii au bani sa calatoreasca in excursii in Europa! Din 2009 de cind banditii au acaparat puterea in Republica Moldova suntem bucurosi sa avem zilnic macar bani de paine! De 5 ani de zile Alianta-Coalitie fura si prada aceasta tara dar omul de rind traieste tot mai rau si mai greu!

  Răspunde
 2. Viorel
  Viorel says:

  Noua nu ne ajunge salariul sa achitam gazda, sa cumparam paine si sa mergem cu troleul la servici, de unde bani sa ne distram in orasele europene?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *