Parlamentul ucrainean refuza eliberarea Iuliei Timosenko

, , ,
 

timoshenko3Parlamentul ucrainean a respins miercuri două propuneri legislative care desfiinţează pedeapsa cu închisoarea pentru cazurile de “abuz de putere” şi a căror adoptare ar fi permis eliberarea Iuliei Timoşenko.
Proiectele fuseseră depuse de parlamentari pro-Timoşenko, dar au obţinut sprijinul a numai 155 şi, respectiv, 157 de deputaţi, departe de majoritatea necesară de 226 de voturi. Acest vot a survenit în ziua vizitei la Kiev a ministrului polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, care a observat “o atmosferă de tot mai mare neîncredere” în cadrul Uniunii Europene faţă de Ucraina din cauza procesului Iuliei Timoşenko.
Opoziţia ucraineană a încercat de mai multe ori să facă să fie adoptate reforme ale codului penal pentru a se micşora sancţiunile în cazurile de “abuz de putere” şi a obţine astfel punerea în libertate a Iuliei Timoşenko.
Un consiliu de opt medici din Germania, Canada şi din partea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii o vor examina pe Iulia Timoşenko, a anunţat recent Iuri Boicenko, purtător de cuvânt al Parchetului, informează, din Kiev. Decizia de a autoriza specialişti străini pentru consultarea fostului premier ucrainean, care nu permite ca serviciile sanitare ale închisorii să-i examineze starea de sănătate, a fost luată luni, în cadrul unei reuniuni la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor penitenciare, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Sănătăţii.
Apropiaţi ai fostului premier denunţă de mai mult timp faptul că Iulia Timoşenko are serioase probleme de sănătate, mai ales în privinţa spatelui, care o împiedică să se mişte. Iulia Timoşenko a fost transferată în luna decembrie la o închisoare din oraşul Harkov, în estul ţării, pentru a ispăşi o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Uniunea Europeană a spus clar că relaţiile sale cu Ucraina vor depinde de viitorul Iuliei Timoşenko.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *