„Pace vamala” intre Romania si Ucraina

, , , ,
 

Romania deschide noi puncte vamale la granita cu Ucraina

Romania deschide noi puncte vamale la granita cu Ucraina

Bucurestiul si Kievul au convenit de principiu semnarea unui acord intre guvernele roman si ucrainean privind deschiderea a trei puncte de trecere a frontierei comune, documentul urmand sa fie semnat in perioada urmatoare, in contextul unei vizite la nivel corespunzator. Oficiali din cadrul ministerului roman de Externe, citati de mass-media de la Bucuresti, au subliniat ca textul acordului a fost definitivat in cadrul unei runde de tratative bilaterale privind probleme juridice, desfasurate la Kiev la data de 20 mai 2011. In consultarile la nivel de experti a fost convenita de principiu cu partea ucraineana semnarea unui acord intre guvernele Romaniei si Ucrainei privind deschiderea in regim de trafic international a unor puncte de trecere a frontierei comune (Ulma – Ruska, Vicovu de Sus – Kranoilsk, Racovat – Diakviti).
MAE de la Bucuresti mai mentioneaza ca partea romana a indeplinit procedurile necesare pentru aprobarea semnarii acestui Acord, fiind asteptata notificarea privind finalizarea procedurilor interne in Ucraina. De asemenea, se intentioneaza semnarea documentului in perioada urmatoare, in contextul unei vizite la nivel corespunzator, adauga MAE, care precizeaza ca Acordul face parte dintr-un pachet de instrumente juridice ce ar urma sa fie incheiate cu partea ucraineana.
Documentul ar urma sa contina prevederi referitoare la deschiderea punctelor de trecere a frontierei in regim de trafic international si la modul de functionare al acestora.

Vizita oficiala

Incheierea acestui Acord nu este legata de negocierile bilaterale referitoare la Acordul privind micul trafic la frontiera cu Ucraina, atrage atentia  Ministerul de Externe.
Ministrul Teodor Baconschi a anuntat in urma cu doua saptamani ca va merge in vizita la Kiev in luna octombrie, exprimandu-si speranta ca pana atunci vor fi finalizate majoritatea documentelor aflate in negociere intre Ucraina si Romania. Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Bucurestiul a atins obiectivul de relansa dialogul biletaral cu Kievul, dupa ce ministrul ucrainean de externe, Kostiantin Griscenko, s-a aflat la 18 mai intr-o vizita oficiala la Bucuresti.  “Lucram acum la un pachet de sase-sapte acorduri care sa modernizeze cadrul juridic dintre noi si ucraineni, sa accelereze parcursul european al Ucrainei pe durata presedintiei poloneze. Mentinem acest tonus in sensul ca pregatesc o vizita de raspuns, ma voi duce la Kiev in luna octombrie si probabil ca pana atunci majoritatea documentelor aflate in negociere vor fi finalizate”, a mentionat ministrul Teodor Baconschi.

Incidente vamale

Reamintim ca recent mai multe autocare care se deplasau in localitatea Hagi-Curda, pentru sfintirea acestei prime biserici romanesti din sudul Basarabiei, au fost oprite mai multe ore la vama de catre autoritatile ucrainene. Unul dintre autocare, in care se aflau si jurnalisti de la diverse publicatii si televiziuni din Romania si Republica Moldova, enoriasi si studenti, a fost retinut mai bine de cinci ore. Potrivit unora dintre participanti, amanarea si amenintarea cu diverse controale de catre vamesi a fost un gest intentionat, pentru a-i convinge pe participanti sa renunte la deplasare. Doi jurnalisti, unul de la Radio Romania International si altul de la Jurnalul National, au aflat ca au fost declarati indezirabili pe teritoriul ucrainean.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *