Oleoductul Kirkuk-Ceyhan functioneaza din nou

, , ,
 

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a anunţat că aprovizionarea cu petrol irakian ar urma să fie reluată, după o întrerupere de trei zile, din cauza unui sabotaj la un oleoduc comis de rebeli kurzi.
„Teroriştii au vrut să facă pagube şi au provocat explozia unei ţevi. Vom relua fluxul”, a declarat Yildiz, răspunzând unor întrebări jurnaliştilor în cursul deplasării la Erzincan. Ministrul a utilizat terminologia obişnuită a autorităţilor turce pentru a-i desemna pe rebelii kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.
O explozie survenită în cursul nopţii de duminică spre luni a avariat oleoducul între Kirkuk (Irak) şi Ceyhan (Turcia), în provincia turcă Mardin, în apropiere de frontiera cu Siria. Incidentul a provocat un incendiu care a fost rapid stins. Militanţi ai PKK, formaţiune interzisă a separatiştilor kurzi din Turcia, au sabotat oleoducul de mai multe ori în cadrul luptei lor armate împotriva guvernului de la Ankara. Oleoducul a fost luat drept ţintă pe teritoriul irakian de către insurgenţi arabi suniţi după invadarea Irakului de către SUA în 2003.
Lung de 970 de km, el leagă centrul petrolier Kirkuk, regiune cu populaţie predominant kurdă, situată în nordul Irakului, de portul Ceyhan, pe litoral turc al Mării Mediterane, pompând între 450.000 şi 500.000 de barili de petrol pe zi. Bugetul guvernului irakian depinde larg de veniturile din petrol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *