Obama si Erdogan: Assad trebuie sa plece

, , , ,
 

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, doresc “o accelerare a tranziţiei politice” din Siria şi îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad, a anunţat luni Casa Albă.
Cei doi lideri au avut discutat telefonic despre problema siriană. Barack Obama şi Recep Tayyip Erdogan şi-au exprimat, de asemenea, “neliniştea în creştere cu privire la atacurile fără milă ale regimului sirian împotriva propriului său popor, cel mai recent la Alep”, se mai arată în comunicatul preşedinţiei americane.
În acelaşi timp, armata turcă îşi continua luni consolidarea dispozitivului său la frontiera siriană, prin trimiterea de baterii de rachete, tancuri şi vehicule de luptă de infanterie în sudul ţării. Un convoi cuprinzând rachete mobile, tancuri, vehicule blindate de luptă de infanterie, armament şi soldaţi a părăsit luni comandamentul militar de la Gaziantep, având drept destinaţie zone frontaliere din provincia Kilis, potrivit presei regionale. De asemenea, un convoi feroviar transportând baterii de rachete antiaeriene şi vehicule de transport de trupe a fost desfăşurat la Islahiye, provenind din oraşul Iskenderun.
Postul de frontieră sirian al-Salama, ce face legătura cu provincia Kilis, a fost capturat la 22 iulie de rebelii sirieni. Pe de altă parte, oraşul sirian Ifrin, apropiat de Kilis şi Islahiye, se află în mâinile combatanţilor Partidului Uniunii Democratice, o formaţiune siriană cu legături cu rebelii kurzi din Turcia, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, potrivit unor surse din rândul rebelilor sirieni. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat săptămâna trecută că Turcia şi-ar putea exercita dreptul de intervenţie în Siria în replică la acţiuni lansate de PKK sau PYD pe teritoriul turc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *