Noii discutii la Viena in dosarul transnistrean

, , , , ,
 

Iurie LeancaProblema rezolvarii dosarului transnistrean se va regasi din nou pe masa unei noi runde de consultari informale ce au loc luni si marti la Viena, o sesiune in care Chisinaul afirma ca va incerca sa convinga Tiraspolul sa reia dialogul oficial in vederea solutionarii dosarului. La consultarile de la Viena va fi discutata si posibilitatea de a reforma operatiunile de mentinere a pacii in regiunea transnistreana, informeaza Publika TV. Chisinaul pledeaza oficial pentru inlocuirea militarilor rusi cu o misiune civila de observatori sub egida OSCE. Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov, si-a exprimat speranta ca in urma acestor consultari vor fi reluate negocierile oficiale. “Cred ca pentru luna iunie ne vom pregati pozitiile pentru a demara discutiile pe problema statutului regiunii transnistrene ca parte componenta a Republicii Moldova”, a declarat Carpov.

Rezultate anterioare modeste

Negocieri informale in formatul 5+2 au avut loc in februarie la Viena, dar, in pofida optimisului aratat de unii dintre actorii implicati in dosarul transnistrean in ceea ce priveste reluarea discutiilor oficiale, rezultatele au fost modeste. Mai mult, MAE rus a aratat ulterior ca negocierile privind problema transnistreana raman blocate din cauza partii moldovene.
Negocierile in format 5+2 presupun participarea, in afara partilor implicate in conflict, a reprezentantilor Rusiei, Ucrainei si OSCE, care au statut de negociatori, si ai SUA si UE, care sunt observatori. Negocierile formale sunt intrerupte din 2006 de catre Rusia si Tiraspol, intrucat, considera analistii, Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care isi putea exercita o influenta mai mare.

Varianta ruseasca

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a intalnit saptamana trecuta la Moscova cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca, si a accentuat, intr-o conferinta de presa, ca este importanta reluarea oficiala a negocierilor in format 5+2. El a pledat din nou pentru dialog direct intre Chisinau si Tiraspol, aratand clar ca Moscova doreste ca Transnistria sa aiba statut de parte egala in discutii, varianta exclusa de Chisinau. Lavrov a afirmat, de asemenea, ca  Rusia se pronunta pentru un statut special al Transnistriei in cadrul Republicii Moldova. MAE de la Tiraspol a anuntat, ulterior, ca Transnistria nu va renunta niciodata la procesul de recunoastere internationala a independentei sale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *