Mitropolia Moldovei in razboi cu liberalii de peste Prut

, , , ,
 

Proiectul de lege al Partidului Liberal (PL) ar fi desemnat ca ziua de 25 decembrie sa fie declarata sarbatoare nationala au fost vineri aspru criticat de catre reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei subordonata canonic de la Patriarhia Rusiei. Un grup de preoti din Eparhia de Balti si Falesti au tinut vineri o conferinta de presa prin care le-au cerut liberalilor Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca sa isi ceara scuze public pentru faptul ca au ofensat crestinii. Preotii s-au aratat indignati de faptul ca liberalii au inaintat, in Parlament, initiativa legislativa cu privire la sarbatorirea Craciunului pe stil nou, la nivel oficial. Potrivit lor, liberalii isi fac PR politic pe seama sarbatorilor religioase. Mai mult, ei sfatuiesc pe cei care au sarbatorit Craciunul pe stil nou sa renunțe la aceasta practica. Deputatul Valeriu Munteanu, a cerut includerea pe ordinea de zi a Parlamentului unui proiect prin care 25 decembrie sa fie inclusa in lista sarbatorilor naționale. Propunerea insa a fost respinsa. Chiar daca nu acest proiect a fost respins, totusi ziua de 25 decembrie este de mult o zi de odihna pentru bugetari

Blesteme pe rit vechi

Slujitorii Mitropoliei Moldovei subordonata Moscovei au afirmat ca bisericile in care s-a slujit pe stil nou ar trebui sfințite cu apa sfanta. Totodata, acestia au adus aminte de blestemele la care vor fi supusi cei care sarbatoresc Craciunul pe stil nou. „Acei are vor sarbatori Craciunul nu pe ziua indicata de Hristos, atunci ei vor fi dați anatemei conform canoanelor si blestemelor date in 1756 de Patriarhului Chiril al V-lea, pe care nimeni pana astazi nu le-a anulat. Acei care vor sarbatori Craciunul pe 25 decembrie sa aiba lepra lui Ghezie, strangularea lui Iuda si ingerul Domnului sa fie la spatele lui cu sabia”, au adaugat reprezentanții Eparhiei de Balți si Falesti.

2 raspunsuri
 1. sergiu
  sergiu says:

  Lipsiți de logică. Ei serbează nașterea Domnului pe 25 decembrie doar că e un calendar eronat. Reiese că se blestemă și pe ei.:)

  Răspunde
 2. Mircea
  Mircea says:

  Este o ingerinta inadmisibila a patriarhiei ruse (care nu are nicio legatura cu crestinismul) in hotararile interne ale unui alt stat, dar care face blasfemia de al confunda pe Putin cu Dumnezeu.
  R.M. a hotarat ca sa acorde zi libera pentru a se bucura de sarbatori si cetatenii sai care doresc sa sarbatoreasca Craciunul pe 25 decembrie. Este un mod de gandire european.
  Patriarhia rusa (la comanda lui Putin) vede in pastrarea Craciunului pe vechi o metoda imperiala de a pastra R.M. in sfera sa de influienta a Rusa. Nu-i intereseaza ca vechiul calendar Iulian era inexact si a trebuit sa fie inlocuit cu cel Gregorian care era mai aproape de miscarea terei in Univers. Nu au respect pentru cei ce practica stilul nou, cum nu au nici pentru musulmanii din Caucaz pe care-i extermina.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *