Miniștrii Apărării din UE „au oprit un atac cibernetic” în 90 de minute în Estonia

, , ,
 

 

Miniștrii Apărării din statele membre UE s-au adunat la Tallinn în Estonia, la o reuniune informală care a inclus un exercițiu de atac cibernetic ce avut ca scop testarea capabilităților de răspuns la un atac din partea hackerilor asupra unor structuri militare ale UE din străinătate, relatează postul Europa Liberă. Scenariul la care au asistat miniștrii presupunea sabotarea misiunii navale a UE din Marea Mediterană de către niște hackeri care blochează facilitățile terestre de comandă ale misiunii și lansează o campanie în social media pentru a discredita operațiunile Uniunii și a genera proteste.

Scenariul mai cere ca fiecare dintre miniștrii apărării din bloc să încerce să pună capăt crizei, pe parcursul celor 90 de minute ale exercițiului care are loc în spatele ușilor închise la Tallinn, capitala Estoniei, care deține președinția semestrială prin rotație a UE.

“Dorim să le arătăm miniștrilor ce impact au campaniile din spațiul cibernetic”, a declarat Tanel Sepp, director adjunct pentru planificare informatică în Ministerul Apărării eston. “Cibernetica a devenit un instrument convențional în războiul modern”, a menționat Sepp, unul dintre organizatorii exercițiului denumit “EU CYBRID 2017”, în referire la combinația de tehnici de război cibernetic și hibrid pe care o propune.

Simularea are loc în contextul în care în acest an o serie de atacuri informatice la nivel global au afectat la un nivel fără precedent operațiunile unor companii multinaționale, transporturile și serviciile publice, iar acum guvernele caută metode de a-i opri pe hackeri să blocheze funcționarea unor elemente critice ale infrastructurii sau ale rețelelor corporatiste și guvernamentale.

Securitatea cibernetică este una din prioritățile președinției estone a UE, fosta republică sovietică baltică fiind preocupată mai ales de Rusia, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, relatează Agerpres. În 2007, Estonia a fost ținta unor atacuri informatice asupra unor site-uri de internet particulare și guvernamentale care au înregistrat un vârf după decizia autorităților de a muta o statuie din epoca sovietică dintr-o piață din Tallinn, ceea ce a generat proteste de stradă ale etnicilor ruși și o dispută diplomatică cu Moscova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *