Medici din Turcia, in misiune de voluntariat in Dobrogea

, , ,
 

O echipă de medici voluntari din Turcia oferă consultaţii gratuite în localităţile dobrogene copiilor din familii defavorizate, în perioada 26-29 septembrie.
Ofiţerul de presă al Consulatului General al Republicii Turcia, din Constanţa, Selma Mutalip, a declarat marţi că echipa formată din 15 specialişti – nouă medici specialişti, un audiolog, trei asistente medicale şi doi tehnicieni, membri ai Asociaţiei de Voluntari în Domeniul Sănătăţii şi Mediului – Symbiosis, va consulta gratuit copiii din localităţile constănţene Medgidia, Cobadin, Băneasa şi oraşul Babadag, din judeţul Tulcea. Pe parcursul acestei misiuni va fi evaluată starea de sănătate a circa 500 de copii turci, tătari şi români, provenind din familii defavorizate, iar un specialist în chirurgie şi un urolog vor efectua circumcizia la 100 băieţi musulmani.
Acţiunea, sprijinită de Fundaţia Vehbi Koc (VKV) – Spitalul American – la care participă medicii instituţiei spitaliceşti menţionate a fost organizată în Dobrogea, în comun, de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, în colaborare cu Prefectura Constanţa şi primăriile interesate. Asociaţia Voluntarilor în Domeniul Sănătăţii şi Mediului a realizat, începând cu anul 1999, cu sprijinul VKV – Spitalul American, numeroase proiecte în cadrul cărora au fost consultaţi în total 15.000 de copii şi 3.000 de adulţi din satele şi oraşele Turciei, organizând acţiuni similare şi în Afganistan, Kosovo, Azerbaidjan şi Georgia.
Copiii şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani din Medgidia, Cobadin, Dobromir, Băneasa şi Babadag vor beneficia de consultaţii de pediatrie generală, ORL, dermatologie, medicină dentară, consultaţii privind deficienţele de vedere şi auz, oferite de medici specialişti. Băieţii vor beneficia şi de un consult neurologic.Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul logistic al instituţiei spitaliceşti menţionate şi al firmei româneşti MEDAS, care va pune la dispoziţia echipei aparatură medicală. Rezultatele consultaţiilor vor fi comunicate în scris, iar, în cazul depistării unor afecţiuni, copiii vor fi îndrumaţi către instituţiile competente cu recomandări privind tratamentul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *