MAE va trimite 600.000 de buletine de vot in strainatate pentru referendum

, , , ,
 

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat un numar de 600.000 de buletine pentru a fi trimise in cele 301 de sectii de votare care vor fi organizate pentru cetatenii romani din strainatate la referendumul din 29 iulie. “Noi avem ca si punct de plecare ceea ce s-a intamplat in anul 2009, cand a fost numarul maxim de participare a cetatenilor romani aflati in strainatate, respectiv la turul doi peste 147.000. Din estimarile noastre, noi vom solicita un numar de buletine de vot care sa fie mult peste ultima de cifra de participanti din 2009. Numarul constant solicitat de MAE este de 600.000 de buletine de vot”, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Petrisor Dumitrescu, director la Directia Consulara din centrala MAE. Un numar de 600.000 de buletine de vot au fost trimise in cele 294 de sectii de votare amenajate de MAE in strainatate si la turul al doilea al ultimelor alegeri prezidentiale, desfasurat pe 6 decembrie 2009. Oficialul MAE a precizat ca nu exista un numar exact al cetatenilor romani aflati in strainatate la momentul votarii si nu se poate sti cati din acestia se vor prezenta la vot, ci doar se pot face estimari aproximative in baza informatiilor transmise de misiunile diplomatice si oficiile consulare referitoare la numarul de cetateni romani cu sederea inregistrata pe teritoriul tarilor unde au domiciliu sau resedinta. Totodata, MAE dispune de 2,52 milioane de lei, alocati prin HG 668 din 11 iulie, pentru a acoperi cheltuielile de organizare a referendumului – logistica, expedierea buletinelor de vot in afara tarii, organizarea sectiilor de votare, cheltuieli pentru transportul personalului MAE care va face parte din birourile sectiilor de votare. Suma necheltuita va fi returnata la bugetul de stat.

Sase continente si 90 de tari

 De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a apreciat intr-o declaratie de presa ca MAE “a depus, cu profesionalism, eforturi semnificative pentru ca, intr-un timp scurt, sa fie asigurate conditii propice exercitarii votului de catre cetatenii romani aflati in strainatate”, amintind ca aceste 301 de sectii de votare sunt distribuite in peste 90 de tari de pe sase continente. El a tinut sa felicite pentru “civism” comunitatile de romani din aceste tari, cu ajutorul carora au fost obtinute spatii adecvate pentru organizarea sectiilor de vot. “Am convingerea ca semnalele transmise de asociatiile de romani din Europa si America de Nord, din Australia si America de Sud sunt dovada ca, acum, sectiile de vot vor fi pline de toti cei care stiu ca vointa lor conteaza. Simplul fapt ca se poate vota fara nicio restrictie legata de arondare sau domiciliu indeamna la participare si implicare plebiscitara pe o scara neatinsa pana in prezent la scrutinuri similare”, a afirmat Marga. Ministrul a mai amintit si de “scepticismul indreptatit” al unora cu privire la capacitatea MAE de a amenaja un numar cat mai mare de sectii, adaugand ca acest scepticism a fost justificat avand in vedere viciile de organizare sau prezenta redusa la vot de la scrutinele anterioare.

Suplimentarea sectiilor

MAE a anuntat, miercuri seara, suplimentarea numarului sectiilor de votare din strainatate pentru referendum, acestea ajungand la 301, fata de 150 anuntate in 12 iulie. Numarul sectiilor de votare pentru referendumul din 29 iulie a crescut, in urma suplimentarii, de la opt la 56 in cazul Italiei si de la noua la 46 in Spania, tarile cu cele mai numeroase comunitati de cetateni romani, potrivit listei finale publicate de MAE. De asemenea, in Republica Moldova vor fi 14 sectii (fata de sase in lista initiala), in SUA vor fi 21 de sectii (patru initial), in Franta numarul sectiilor a fost suplimentat la zece fata de cinci in prima faza, in Marea Britanie vor fi opt sectii fata de trei initial, iar in Germania vor fi cinci sectii (trei initial). La alegerile prezidentiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de sectii de votare in strainatate, dintre care 55 in Italia, 38 in Spania, 13 in Republica Moldova, noua in Franta, trei in Ungaria, cinci in Germania, trei in Rusia, patru in Canada si 28 in SUA. in 2009 au fost trimise in strainatate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de romani in sectiile din strainatate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost inregistrati 147.600 de votanti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *