Lobby in Luxemburg pentru Republica Moldova

, , , ,
 

Iurie-Leanca-Teodor-Baconschi

Seful diplomatiei romane Teodor Baconschi a participat, marti, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe desfasurata la Luxemburg si totodata la cea de-a patra reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, pledand pentru mentinerea tendintei ascendente a dialogului cu autoritatile de la Chisinau. Principalele subiecte de discutie abordate cu aceasta ocazie au fost evolutiile din vecinatatea sudica a Uniunii Europene, evolutiile interne si relatia UE cu Republica Belarus, evolutiile recente din Coasta de Fildes, precum si Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, informeaza MAE. In marja reuniunii Consiliului, ministrul Baconschi a prezidat cea de-a IV-a reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, initiativa a Romaniei, lansata cu sprijinul Frantei in ianuarie 2010. La eveniment a participat un numar important de ministri din statele membre, comisarul european Stefan Füle si directorul general din cadrul Serviciului European pentru Actiune Externa, Miroslav Lajcak. Republica Moldova a fost reprezentata la reuniune de viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene Iurie Leanca, care a informat despre situatia interna din Republica Moldova, evolutiile din cadrul dialogului UE – R. Moldova si dosarul transnistrean, se arata intr-un comunicat al MAE. Potrivit acestei institutii, “reuniunea a reprezentat un succes”, contribuind la cresterea interesului UE fata de Republica Moldova, avand in vedere progresele inregistrate de guvernul de la Chisinau pe calea reformelor. “In cadrul intrevederii, s-a evidentiat sprijinul pentru realizarea de noi progrese cu prilejul Consiliului de Cooperare UE-R. Moldova, din 5 mai 2011, in special cu privire la perspectiva lansarii negocierilor pentru crearea unei zone de comert liber si cuprinzator si dialogul privind liberalizarea vizelor. Au fost transmise mesaje substantiale de sustinere pentru parcursul european al Republicii Moldova si de incurajare pentru continuarea reformelor democratice. Ministrul Baconschi a pledat pentru mentinerea tendintei ascendente a dialogului cu autoritatile de la Chisinau si pentru utilizarea principiului diferentierii in functie de performante in dezvoltarea relatiilor UE cu statele din vecinatatea sa imediata”, se arata in comunicat.

Sprijin pentru Kiev

In marja CAE a avut loc si o reuniune a Grupului de prieteni ai Ucrainei, organizata la initiativa comuna a Poloniei si Suediei. Scopul evenimentului l-a constituit evaluarea stadiului relatiilor UE cu Ucraina si “o dezbatere aplicata” asupra relatiilor Ucrainei cu Uniunea Europeana si perspectivelor acestora in perioada urmatoare, mentioneaza MAE. Ministrul roman de Externe a exprimat sustinerea pentru finalizarea cu succes a negocierilor asupra Acordului de Asociere si a Acordului de liber schimb aprofundat si cuprinzator intre UE si Ucraina, precum si pentru liberalizarea regimului de vize, in legatura cu care a aratat ca Romania este dispusa sa sprijine efectiv Ucraina in implementarea Planului de actiune, avand in vedere experienta in domeniu. A subliniat, totodata, necesitatea continuarii si intensificarii reformelor in Ucraina ca element esential in ceea ce priveste apropierea de UE, conform sursei citate.

Discutii pe Libia

Cu referire la vecinatatea sudica a Uniunii Europene au fost discutate in special evenimentele din Libia si Siria. Consiliului Afaceri Externe a adoptat Concluzii privind Libia, Siria, Bahrein si Yemen. Referindu-se la Libia, ministrul Baconschi a reafirmat sustinerea pentru solutionarea situatiei din aceasta tara, in conformitate cu Concluziile Consiliului European. Alaturi de necesitatea mobilizarii de resurse la nivelul UE pentru gestionarea situatiei umanitare, a sustinut asigurarea cooperarii si complementaritatii intre actiunile NATO si UE in regiune, astfel incat sa fie evitata duplicarea eforturilor. Cu referire la evenimentele din Siria, a aratat ca este necesara elaborarea cat mai urgenta a unui program de reforme cuprinzatoare, in cadrul unui dialog cu reprezentantii fortelor politice si civice din Siria. A fost discutat, de asemenea, sprijinul UE pentru procesele democratice in curs din Tunisia si Egipt. Ministrul roman de Externe a subliniat importanta unui angajament cuprinzator si pe termen lung din partea UE in sustinerea evolutiilor din vecinatatea sudica si, in context, a reafirmat angajamentul pentru o abordare diferentiata, care sa tina cont de caracteristicile fiecarei tari in parte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *