Kremlinul si „paradoxul armat”

, , , , , ,
 

Syrians-Russian-weapons-bazaar-2

Chiar daca Rusia s-a afirmat inca din 2011 ca cel de-al doilea exportator de armament la nivel mondial, problemele industriei de aparare din aceasta tara sunt inca unele foarte mari iar liderii de la Moscova incearca sa le regleze din mers. Chiar daca diplomatia rusa lucreaza intens si obtine contracte multe pentru livrarea de armament, industria rusa este inca una in incapacitate de a face fata din punct de vedere tehnologic si mai ales al credibilitatii la livrare. Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut, miercuri, industriei ruse de armament sa ofere ofere arme superioare celor din Occident, relateaza RIA Novosti. „Este esential sa oferim arme are sunt superioare in comparatie cu cele ale concurentilor din toata lumea si urmariti atent intarirea relatiilor de cooperare in principal cu partenerii nostri din cadrul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO, contraponderea NATO in plan militar – n.r.)”, a declarat Medvedev. Premierul rus si-a facut aparitia la aniversarea a 60 de ani de la fondarea sistemului militar rus si de cooperare tehnica cu state straine. Industria de armament a Rusiei s-a bucurat de un mare succes in ultimii ani, ceea ce a facut ca aceasta tara sa ajunga in topul celor mai mari exportatori de armament pe plan mondial, a mai spus oficialul rus. „S-a facut o treaba excelenta ce a permis tarii sa ajunga in varful exporturilor de arme si echipament militar iar gama de produse s-a imbogatit, la fel ca si baza de clienti straini”, a mai spus seful Executivului de la Moscova. Valoarea exporturilor de armament rusesc a atins 15,2 miliarde de dolar in 2012, cu 12% mai mult decat in anul precedent, declara in luna aprilie liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Putin a mai spus ca in prezent Rusia livreaza arme si echipament militar pentru 66 de tari si ca are deja semnate angajamente de cooperare tehnica cu 85 de tari iar portofoliul de comenzi pentru produse de aparare se ridica in prezent la 46,3 miliarde de dolari. India ramane cel mai important client pentru Rusia, de unde cumpara 80% din produsele sale militare, potrivit unor surse militare independente. In timp ce performanta Rusiei ca exportator s-a imbunatatit, cea a industriei interna de armament nu a fost impresionanta. Vicepremierul Dmitri Rogozin, cel care supravegheaza aceasta industrie, a criticat in mod repetat sectorul pentru livrari intarziate si pentru supra-taxare a produselor, dar si pentru coruptia de la nivel managerial. Marti, presedintele Vladimir Putin a numit un nou sef la conducerea companiei de stat United Shipbuilding Corporation cu misiunea clara de lamuri problema intarzierii livrarilor de nave de lupta pentru fortele militare ale Marinei.

„Victimele” industriei de aparare

Problemele din industria de armament a Rusiei sunt unele mai vechi si au lasat in ultimii ani si „victime politice”. In toamna anului trecut, fostul ministru rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, avea sa fie demis de catre Putin. La sfarsitul lui octombrie, mai multe anchete au fost deschise asupra activitatii unei societati controlate de minister, Oboronservis, pentru frauda comisa in timpul vanzarii unor bunuri imobiliare, a unor terenuri şi a unor actiuni ce ii apartin. Potrivit comitetului de ancheta rus, intr-o prima faza anumiti responsabili ai ministerului alegeau bunurile imobiliare cele mai prestigioase gestionate de societate. Investeau in acestea sume enorme de bani provenind din bugetul rus, dupa care le revindeau prin intermediul unor companii afiliate Oboronservis la preturi inferioare celor de pe piata. Conform primelor informatii, prejudiciul adus de vanzarea a doar opt bunuri imobiliare se ridica la trei miliarde de ruble (74 de milioane de euro), a indicat comitetul. Oboronservis, creata in 2008 printr-un decret al Kremlinului, are atributii foarte diverse, mergand de la mentenanta unor echipamente ale armatei pana la publicare unor opere ale ministerului şi organizarea aprovizionarii trupelor.

Lupte interne pentru afacerile cu armament

Analistii de la Moscova sunt de parere ca Serdiukov a fost inlaturat din cauza unui lupte tot mai intense in culise pentru distribuirea a circa 750 de miliarde de dolari pe care Kremlinul intentioneaza sa ii cheltuiasca pentru cumpararea de noi arme pana in 2020. Serdiukov a cerut o calitate mai mare si preturi mai mici pentru industria militara, refuzand deseori luni de zile sa semneze noi contracte. El i-a criticat pe producatorii de arme ca fac in continuare modele din epoca sovietica in loc sa dezvolte noi arme, nemultumindu-i pe liderii din aceasta industrie cu puternice legaturi la Kremlin. Sub conducerea lui Serdiukov, armata a cumparat nave de atac de la Franta de tip Mistral, drone israeliene, vehicule blindate italiene si alte arme de la producatori din strainatate. In fapt, Kremlinul suspecteaza ca Serdiukov ar fi primit in nume personal comisioane mari pentru semnarea acestor contracte, fapt ce l-a determinat pe Putin sa-l demita imediat, desi era unul dintre cei mai influenti oameni de la varful Rusiei. Dupa demiterea sa si instalarea lui Sergei Soigu la carma Ministerului rus al Apararii, multe dintre punctele de reforma din aparare ale lui Serdiukov au fost schimbate de noul minister. De asemenea, contractele militare cu strainatatea au fost stopate pentru ca industria autohtona de armament sa primeasca o noua gura de oxigen. Cel mai criticat contract de armament cu strainatatea a fost cel cu Franta, in valoare de 1,2 miliarde de dolari, pentru patru nave de tip Mistral care ar urma sa intre in componenta fortelor navale ruse, inclusiv a celor din Marea Neagra din portul ucrainean de la Sevastopol.

Coruptie in sistemul militar rus

Dar nu numai cu intarzieri in livrarea produselor militare se confrunta Kremlinul. Amploarea fenomenului de coruptie in armata rusa s-a dublat in anul 2012, atingand nivelul de 7,5 miliarde de ruble (187 de milioane de euro), anunta departamentul militar al Comisiei ruse de ancheta, conform unui raport publicat in luna martie si citat de agentia RIA Novosti. Conform raportului, numarul cazurilor de coruptie a crescut cu 8,4%, dar sumele s-au marit de 2,5 ori. “Amploarea cazurilor de coruptie suscita preocupare”, a declarat directorul acestui departament, generalul Aleksandr Sorocikin.in 2011, prejudiciul actelor de coruptie a fost de aproximativ trei miliarde de ruble (75 de milioane de euro). Din cauzele expuse mai sus, Rusia se afla intr-o situatie paradoxala de a fi in topul exportatorilor mondiali de armament, dar fara a exista o sincronizare prea buna intre semnarea contractelor militare si seriozitatea cu care sunt ele onorate, o chestie ce in timp va stirbi in acest succes pe care Rusia il raporteaza de cativa ani de zile.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.