Kozlodui, la un pas de dezastru

de | mart. 22, 2010 | Balcani, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un noua drama nucleara a fost aproape sa se produca, duminica, dupa ce unul din cele doua reactoare ale centralei nucleare bulgare de la Kozlodui a fost inchis duminica seara, in urma unui scurt-circuit survenit la un generator, informeaza Novinite. Potrivit comunicatului, alimentarea electrica a reactorului a fost oprita duminica, la ora 23.03 /21.03/, dupa […]

kozlodui-1

Un noua drama nucleara a fost aproape sa se produca, duminica, dupa ce unul din cele doua reactoare ale centralei nucleare bulgare de la Kozlodui a fost inchis duminica seara, in urma unui scurt-circuit survenit la un generator, informeaza Novinite. Potrivit comunicatului, alimentarea electrica a reactorului a fost oprita duminica, la ora 23.03 /21.03/, dupa un scurt-circuit la sistemul de gestiune si de control al generatorului turbo, care se gaseste in circuitul secundar al reactorului, intr-o zona nesupusa la radiatii. Nicio iradiere suspecta nu a fost detectata dupa oprirea automata a reactorului. Reparatiile vor fi incheiate in cursul noptii de luni spre marti. Cel de-a doilea reactor de 1.000 MW continua sa produca la capacitate integrala, se precizeaza in comunicat.

Butoi cu pulbere nucleara

Accidentele de acest fel la centrala de la Kozlodui nu sunt singulare. Un reactor al centralei nucleare de la Kozlodui a fost oprit in 2006, din cauza unei avarii la sistemele de protectie. 22 dintre cele 62 de dispozitive de protectie s-au oprit, pe durata avariei. Reactorul 5 al centralei nucleare bulgaresti a fost oprit atunci, ca masura de siguranta. Specialistii de la Bruxelles au avertizat in repetate randuri ca reactoarele de la Kozludui nu sunt bine protejate. Cel mai sumbru scenariu ar fi ca reactoarele sa permita iesirea in atmosfera a unui nor radioactiv, similar celui format acum 20 de ani, dupa explozia de la Cernobal. In 2006, centrala de la Kozlodui a inchis doua reactoare. In 2007, o scurgere de vapori neradioactivi a antrenat, sambata, inchiderea unuia dintre cele doua reactoare de la aceeasi centrala. “Generatorul unuia dintre cele doua reactoare de 1.000 de megawati a fost debransat de la reteaua electrica sambata dimineata, dupa ce autoritatile au constatat o usoara scurgere de vapori in zona de comanda a centralei”, se arata in comunicat. La cererea Uniunii Europene, Bulgaria a inchis patru dintre cele sase reactoare invechite ale centralei de la Kozlodui din motive de securitate, inainte de aderarea la UE in 2007. Bulgaria vrea sa compenseze inchiderea acestor reactoare construind alte doua la o noua centrala, la Belene.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *